| Autor: redakcja1

Eksport warzyw i przetworów

W okresie styczeń–wrzesień 2021 r. wpływy ze sprzedaży zagranicznej warzyw i przetworów warzywnych wyniosły blisko 1,4 mld EUR i były większe o 6% niż w analogicznym okresie 2020 r. Eksport warzyw i przetworów warzywnych stanowił 5% wartości całego polskiego wywozu rolno-spożywczego.

Eksport warzyw i przetworów

Największymi importerami warzyw i przetworów były kraje Unii Europejskiej. Przychody uzyskane z eksportu tej grupy asortymentowej do UE-27 wyniosły 951 mln EUR, co stanowiło 70% wartości sprzedaży zagranicznej. Wśród krajów unijnych głównymi odbiorcami tej grupy asortymentowej były Niemcy - 305 mln EUR i 22% eksportu tej grupy i Francja - 83 mln EUR i 6%, a spoza UE – Wielka Brytania - 163 mln EUR i 12%, Federacja Rosyjska - 59 mln EUR i 4% i Ukraina - 44 mln EUR i 3%. Spośród warzyw świeżych najwięcej eksportowano pieczarek, pomidorów i cebuli, a wśród przetworów przeważały mrożonki warzywne, przetwory ziemniaczane (frytki i chipsy) oraz warzywa suszone i konserwowe.



Tagi:
źródło: