Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Poidła wylewne PUG
2013-12-31 -
Rivakka - Gniotownik walcowy zasypowy
2015-04-03 -
Pilnik do ostrzenia noży WG1450
2014-08-05 -
Ładowarka kołowa GIANT V362
2015-05-06 -
Preparat do dezynfekcji VIRON CMK DDD-1
2020-04-23 -
Ciągnik LAMBORGHINI RF / RS 70 – 75 – 90
2011-06-29
Eksport warzyw i przetworów
W okresie styczeń–wrzesień 2021 r. wpływy ze sprzedaży zagranicznej warzyw i przetworów warzywnych wyniosły blisko 1,4 mld EUR i były większe o 6% niż w analogicznym okresie 2020 r. Eksport warzyw i przetworów warzywnych stanowił 5% wartości całego polskiego wywozu rolno-spożywczego.
Największymi importerami warzyw i przetworów były kraje Unii Europejskiej. Przychody uzyskane z eksportu tej grupy asortymentowej do UE-27 wyniosły 951 mln EUR, co stanowiło 70% wartości sprzedaży zagranicznej. Wśród krajów unijnych głównymi odbiorcami tej grupy asortymentowej były Niemcy - 305 mln EUR i 22% eksportu tej grupy i Francja - 83 mln EUR i 6%, a spoza UE – Wielka Brytania - 163 mln EUR i 12%, Federacja Rosyjska - 59 mln EUR i 4% i Ukraina - 44 mln EUR i 3%. Spośród warzyw świeżych najwięcej eksportowano pieczarek, pomidorów i cebuli, a wśród przetworów przeważały mrożonki warzywne, przetwory ziemniaczane (frytki i chipsy) oraz warzywa suszone i konserwowe.