Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny na stacjach paliw ustabilizowały się
2024-10-30 -
Unijna produkcja mięsa
2024-10-30
Poznaj produkty
-
Kultywator Przedsiewny BEST
2020-02-20 -
Przyczepy objętościowe SIWA
2014-04-24 -
Modernizacja obór
2014-01-09 -
PRZENOŚNIK ŚLIMAKOWY Z KOSZEM
2016-02-11
Eksport polskich warzyw
W okresie od stycznia do czerwca eksport świeżych warzyw z Polski zwiększył się o 1,6 procenta wobec tego samego czasu roku ubiegłego.
Niemniej jednak jest wyraźne zróżnicowanie w ilości i wartości wysyłanych warzyw w zależności od ich rodzaju i okresu wysyłki. Za przykład mogą tu służyć choćby pomidory, których wolumen wywozu zwiększył się w tym okresie o 33 procent wobec tego samego czasu roku zeszłego, osiągając przy tym poziom 30,8 tysiąca ton.
Co ciekawe, otóż to właśnie czerwiec jest miesiącem najintensywniejszych wysyłek pomidorów, które w dużej mierze trafiają na wschodnie rynki zbytu. Tylko w szóstym miesiącu bieżącego roku Polska wysłała 12,3 tysiąca ton tych warzyw, co daje 8 procentowy spadek w odniesieniu do analogicznego czasu roku zeszłego.
Podobna sytuacja była też z ogórkami spod osłon. Także i w tym przypadku w omawianym okresie zwiększył się wolumen eksportowy i to o blisko 40 procent. Jednakże tylko w szóstym miesiącu zanotowano zniżkę o 16,1 procenta w stosunku do czerwca roku poprzedniego.
Nie każde z warzyw było wysyłanych w większej ilości w ciągu pierwszego półrocza wobec tego samego czasu roku zeszłego. Przykładem może być cebula, a jej wolumen wysyłkowy spadł o 17 procent. Mniej wyeksportowano także marchwi i to o 37 procent. Taki stan rzeczy wynika nie tylko ze słabszych zbiorów, ale również niskiej jakości ich przechowywania oraz konkurencyjność cen zagranicznych warzyw.