Na spadek eksportu wpłynęła mniejsza sprzedaż:
-
kapusty o 83%,
-
ogórków o 58%,
-
marchwi o 48%,
-
kalafiorów o 41%,
-
cebuli o 32%,
-
pomidorów o 28%.
W tym samym okresie eksport przetworów warzywnych wyniósł 42,4 tys. t, a jego wartość 32,6 mln euro.
W stosunku do lipca minionego roku, kontyngent sprzedaży przetworów warzywnych był mniejszy o 14%, a jego wartość zwiększyła się o 8%. Mniej niż rok temu sprzedano suszy o 49%, mrożonek o 19% i konserw o 7%, a więcej marynat o 20%.
W lipcu bieżącego roku sprowadzono 20,5 tys. t warzyw świeżych o wartości 14 mln euro. W odniesieniu do zeszłego roku wolumen zakupionych warzyw świeżych wzrósł o 24%, a jego wartość - o 33%.
W tym czasie więcej o ponad 1300% sprowadzono kapusty, o 500% - marchwi, o 300% - ogórków i o 75% - pomidorów. Mniejszy za to był import czosnku - o 54%, papryki o 35% i cebuli o 9%.
Jak podają eksperci IERiGŻ-PIB wysyłka przetworów warzywnych wyniosła 14,9 tys. t, a jej wartość 15,4 mln euro. W związku z tym, wolumen obniżył się o 25%, a wartość o 14%. W porównaniu z zeszłym rokiem, mniejszy był import suszy warzywnych o 65%, koncentratu pomidorowego o 41%, marynat o 22% i konserw o 6%. Z kolei o 46% więcej sprowadzono mrożonek warzywnych.