Sezon na paprykę w pełni stąd ceny na poziomie sprzed roku. Papryka kolorowa od 3 do 3,75 zł za kilogram (opakowania po 5 kg), zielona od 2 do 3 zł za kilogram. Kończą się dostawy gruntowych ogórków dlatego cena nieznacznie wzrasta. W ciągu tygodnia wzrosła o 30 groszy i teraz kształtuje się od 2 zł do 3,3 za kilogram.W rejonach gdzie są lżejsze gleby i nie jest mokro kopane są ziemniaki. W okresie wykopków można je kupić najtaniej. Worek 15 kg można dostać za 5 zł, w ofercie hurtowej w Broniszach, czyli 33 grosze za kilogram. Cena za chętnie kupowaną na Mazowszu Irgę to 6 - 7 zł za worek. W ubiegłym roku zebraliśmy 8,9 miliona ton. Tegoroczne zbiory nie powinny być mniejsze zwłaszcza, że zwiększył się areał uprawy ziemniaków (ponad 0,3 miliona ha). Polska jest na 7 - 8 miejscu w świecie pod względem wielkości produkcji ziemniaków.
Jak zwykle o tej porze ceny krajowych warzyw korzeniowych są dość niskie bowiem jest czas zbiorów. Marchew w ofercie hurtowej jest w cenie od 50 groszy do 70 groszy za kilogram, jednak jak informują producenci ostatnie obfite opady spowodowały, że w niektórych regionach są trudności z zebraniem cebuli czy marchwi, która może zacząć gnić. W ostatnim tygodniu niska była podaż fasolki szparagowej co automatycznie wpłynęło na wzrost ceny. Obecnie cena kilogram waha się od 4 zł (gruntowa) do 7 zł (produkcja tunelowa). Opakowanie to 5 kg. Różnica w cenie 2016/2017 jest znaczna, i w minionym tygodniu cena była dwukrotnie wyższa porównując z minionym.
Dla smakoszy i amatorów grzybów ten rok jest doskonały. W ofercie handlowej grzyby są każdego dnia. Przywożone do Bronisz z Mazowsza, Mazur i Podlasia. Kurki są sprzedawane po 16 zł za kg (oferta hurtowa), borowiki 22 zł/kg, podgrzybki można dostać już po 12 zł/kg.