Według danych MRiRW w trzecim kwartale bieżącego sezonu 2016/2017 (styczeń-marzec 2017 r.) przeciętnie za kilogram marchwi w skupie płacono 0,60 PLN, czyli o 52% mniej niż w tym samym okresie ubiegłego roku i o 26% mniej niż średnio w ostatnich pięciu latach.
Za kilogram kapusty białej w skupie, średnio w kraju płacono 0,36 PLN, czyli o 62% mniej w relacji rocznej i o 36% mniej niż średnio w tym samym okresie w ostatnich pięciu latach.
Z kolei cebulę przeciętnie skupowano po 0,52 PLN/kg, czyli o 48% mniej niż w analogicznym okresie poprzedniego roku, o jedną trzecią mniej niż w ostatnich pięciu latach i jedynie o 9% mniej niż w 2015 roku.
Jak wskazuje Magdalena Kowalewska, ekspert rynków rolnych BGŻ BNP Paribas, w omawianym okresie średnia cena skupu ziemniaków wyniosła 0,43 PLN/kg i była o 23% niższa w relacji rocznej, ale o 62% wyższa niż dwa lata temu.
Wysoka podaż krajowych warzyw korzeniowych i kapustnych w bieżącym sezonie wpływa na ich ceny, oferowane producentom w skupie. Biorąc pod uwagę obecną sytuację rynkową prawdopodobnie takie tendencje utrzymają się już do końca obecnego sezonu.