Ceny warzyw
Jak wynika z danych Ministerstwa Rolnictwa, na rynkach hurtowych w pierwszych trzech tygodniach tego miesiąca, średnia cena kapusty młodej wynosiła 1,53 zł/szt. W stosunku do 1,54 zł/szt. w roku wcześniejszym. O 31 proc. zwiększyła się cena młodej cebuli do 1,94 zł/kg. Cena młodej marchwi odnotowała 41 proc. zwyżkę do 1,75 zł/pęczek, a ziemniaki – o 34 proc. do 0,79 zł/szt.
Wzrosty cen warzyw zaobserwowano głównie w stosunku do warzyw gruntowych. Jeśli chodzi o warzywa spod osłon i pieczarki ich ceny pozostają mniejsze w ujęciu roku. Ceny pomidorów w omawianym czasie były mniejsze o 28 proc. do 2,20 zł/kg, pieczarek o 7proc. do 5,10 zł/kg.
Przyczyną zwyżek jest prawdopodobnie niższa podaż warzyw niż w roku poprzednim. Wstępne oficjalne szacunki zbiorów będą dostępne dopiero pod koniec tego miesiąca, niemniej można już spodziewać się, że będą wykazywać raczej kierunek zniżkowy.
Zdaniem IERiGŻ-PIB w 2015 roku obszar upraw warzyw gruntowych zmniejszył się w porównaniu do roku poprzedniego o 2 proc. do niespełna 169 tys. ha. Główną przyczyną były niższe w skali roku ceny warzyw na rynku krajowym i mniejsza rentowność ich uprawy w sezonie 2014/2015, która wywierała presję na spadek zasiewów.
Wprawdzie wobec wielu warzyw można było obserwować silne zwyżki cen w pierwszym i drugim kwartale 2015 r., jednak nie wpłynęły one istotnie na poprawę ogólnej sytuacji w sektorze. Poza tym warunki pogodowe podczas wczesnej wegetacji i późniejsze susze mogły wpłynąć negatywnie na stan upraw. Instytut przewiduje, że zbiory warzyw gruntowych mogą zmaleć o 3 proc. do 4,52 mln t.
Jak wskazują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas, podobnie sytuacja może wyglądać w pozostałych krajach UE, gdzie ceny warzyw także były rozczarowujące z punktu widzenia producentów. Niższa podaż warzyw sprzyjać będzie utrzymywaniu się większych cen warzyw. Ograniczenia w handlu, wynikające z prawdopodobnego utrzymania embarga na dostawy do Rosji będą jednak czynnikiem hamującym zwyżki.