Jak wynika z danych zebranych przez Foodnews ceny mrożonych warzyw z Polski w okresie styczeń-marzec 2013 roku były na dosyć stabilnym poziomie.
W związku z tym, kalafiory mrożone podobnie jak też brokuły, zgodnie z notowaniami portalu, utrzymywały się na stabilnym poziomie wynosząc odpowiednio 0,53 i 0,65 euro/kg. W przypadku kalafiorów był to poziom o 4% niższy w porównaniu do analogicznego okresu w roku poprzednim, w przypadku brokułów o 5% wyższy.
Natomiast w omawianym czasie mrożony groszek z Polski kosztował średnio 0,75 euro/kg, podczas gdy w roku minionym było to 0,66 euro/kg. Tendencją wzrostową w pierwszych trzech miesiącach br. charakteryzowała się z kolei cena mrożonej cebuli, jednak wzrost ten w podanym okresie wyniósł zaledwie 5,6% do poziomu 0,38 euro/kg. Na początku kwietnia cebula była jednak aż o 73% wyższa w stosunku do notowań w analogicznym okresie w roku poprzednim – podaje Bank BGŻ.
źródło: Gospodarz.pl/BGŻ foto:
sxc.hu