Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny zbóż w skupie (9.02.2025)
2025-02-21 -
Skup mleka w UE
2025-02-21
Poznaj produkty
-
Siekacz do bel okrągłych RBS GOWEIL
2020-07-24 -
Kontenery zamknięte magazynowe
2011-05-25 -
Karmnik deratyzacyjny "Tunel"
2013-05-17 -
FENDT - szyba drzwiowa L zielona
2011-12-13 -
WOZY ASENIZACYJNE
2013-01-11 -
opony rolnicze 540/65R34 marki Trelleborg
2014-11-07 -
Spawarka Inwertorowa Barracuda MMA200A
2012-02-16
Zwyżka eksportu wieprzowiny z UE
W pierwszych ośmiu miesiącach br. Unia wyeksportowała na rynki krajów trzecich ponad 2,6 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych w wadze produktu czyli więcej o 33% niż w tym samym okresie 2015 r.
Eksport wieprzowiny
Wartość wywozu była również o jedną trzecią wyższa i wyniosła ok. 5 mln EUR. W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały mięso mrożone (52%) oraz podroby i słonina (41%), których wysłano odpowiednio o 55% i 23% więcej niż rok wcześniej. Spadek wywozu dotyczył natomiast świeżego mięsa (-16%), kiełbas i przetworów (-8%) oraz żywca wieprzowego (-55%).
W omawianym okresie br. największymi dostawcami mięsa i produktów wieprzowych na rynki trzecie były nadal Niemcy, Hiszpania i Dania. Z grona ważniejszych eksporterów wszystkie kraje zanotowały znaczące wzrosty wywozu. Pozwoliło to na złagodzenie presji podażowej na unijnym rynku wieprzowiny i wzrost cen, zapoczątkowany wiosną. W drugiej połowie roku prognozowany jest nawet spadek produkcji wieprzowiny w UE, co przy utrzymaniu się wysokiego tempa wzrostu wywozu może przyczynić się do poprawy nastrojów wśród producentów.
Głównymi odbiorcami mięsa i produktów wieprzowych z UE w okresie od stycznia do sierpnia tego roku były kraje azjatyckie: Chiny, Hongkong, Japonia, Filipiny i Korea Płd. Prawie wszystkie, oprócz Korei Płd., zanotowały znaczne wzrosty zakupów unijnej wieprzowiny. Chiny zakupiły rekordową ilość, prawie dwukrotnie więcej unijnych produktów wieprzowych niż w pierwszych ośmiu miesiącach ubiegłego roku (ok. 1,3 mln ton), w tym ponad dwuipółkrotnie więcej mrożonego mięsa i o połowę więcej tłuszczy i podrobów. Znaczny wzrost wywozu do Chin jest spowodowany redukcją pogłowia trzody chlewnej w tym kraju oraz konkurencyjnością unijnego mięsa. Poziom wywozu nieco obniżył się w sierpniu br. i był najniższy od lutego, lecz nadal o dwie trzecie wyższy niż przed rokiem. Analitycy przewidują utrzymanie się wysokiego importu wieprzowiny do Chin co najmniej do końca tego roku.
Analitycy FAMMU/FAPA podają, że w analizowanym czasie państwa UE zakupiły w krajach trzecich ok. 21 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 7% mniej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze (67% udziału). Najważniejszym ich dostawcą do UE była tradycyjnie Szwajcaria, import z tego kraju wzrósł w skali roku o 6% do 14 tys. ton.
