W Systemie QAFP praca nad kształtowaniem wysokiej jakości mięsa rozpoczyna się już w gospodarstwie u hodowcy i obejmuje 3 główne filary:
GENETYKĘ
Trzoda chlewna przyjęta do tuczu powinna spełniać poniższe warunki:
-
Warchlaki przyjęte do tuczu powinny pochodzić z krzyżowania towarowego – dwurasowego i/lub trzyrasowego (szczegóły znajdują się w zeszycie branżowym „Kulinarne mięso wieprzowe” dostępnym na stronie www.qafp.pl).
-
Zwierzęta muszą posiadać świadectwa pochodzenia i być wolne od recesywnych genów RYR1T oraz RN-.
ŻYWIENIE
Na 3 tygodnie przed odstawieniem świń do ubojni obowiązuje zakaz stosowania w paszach:
-
mączek rybnych
-
wywarów gorzelnianych
-
serwatki
i ograniczenie śruty kukurydzianej i makuchów rzepakowych.
System zakazuje stosowania w żywieniu antybiotyków, hormonów i stymulatorów wzrostu oraz określa zakończenie tuczu przy osiągnięciu masy ciała na poziomie 95-135 kg.
DOBROSTAN
Hodowla świń w systemie QAFP gwarantuje zapewnienie najwyższych standardów dobrostanu zwierząt. Gospodarstwa znajdują się pod stałym nadzorem lekarza weterynarii.
Na każdym etapie chowu i transportu ogranicza się stres i przemęczenie zwierząt. W Systemie QAFP określono szczegółowo parametry mikroklimatyczne w chlewni dt. m.in. zakresu temperatur, poziomu hałasu, natężenia światła oraz poziomu stężenia gazów.
Producentów zainteresowanych certyfikacją w Systemie QAFP zapraszamy do kontaktu z Administratorem Systemu - Unią Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego.