Niemniej jednak największymi miłośnikami tego gatunku mięsa pozostają Europejczycy. Minimalnie mniej wieprzowiny konsumuje się w Korei Południowej, Stanach Zjednoczonych oraz w Kanadzie.
W przypadku Azji, liderem w konsumpcji mięsa wieprzowego był Hongkong, gdzie w latach 2008-2010 przypadało średnio 66,5 kilograma na obywatela w ciągu roku. Z kolei w Chinach było to 36,5 kilograma na osobę rocznie, a w Korei Południowej spadła do 21,8 kilograma na mieszkańca rocznie. Jednakże najmniej wieprzowiny spożywali Japończycy, bo w tym wypadku jest to zaledwie 19,5 kilograma na obywatela w ciągu roku.
Natomiast w Ameryce Południowej najwięcej mięsa wieprzowego jedzą Chilijczycy, bo mieszkaniec konsumuje 22 kilogramy na rok, a Kanadzie to 24,9 kilograma na osobę w ciągu roku. W Stanach Zjednoczonych to spadek do poziomu 28,7 kilograma przypadającego rocznie na jednego mieszkańca.
Jednakże w Unii Europejskiej spożycie wieprzowiny zwiększyło się do granicy 42,9 kilograma na osobę rocznie. Przodownikami w konsumpcji są Niemcy i Hiszpanie, za nimi znajdują się Duńczycy oraz Holendrzy. W Polsce średnio spożywamy 42,5 kilograma tego mięsa.