Jak wykazują dane, w minionym roku eksport unijnej wieprzowiny i jej przetworów zwiększył się o 19 procent w odniesieniu do roku wcześniejszego, uzyskując tym samym wolumen w ilości 3,2 mln ton.
Najwięcej poza granice Unii Europejskiej zostało wysłanych podrobów, tłuszczy i mrożonego mięsa wieprzowego w ilości 2,7 mln ton. Z kolei głównymi eksporterami były Niemcy, Hiszpania, Holandia, Dania i Polska. W naszym kraju wzrost wysyłki oscylował w granicach 17 procent.
Natomiast przodującym importerem unijnej wieprzowiny jest Rosja, która sprowadziła 847 tysięcy ton tego gatunku mięsa, a zatem o 5 procent więcej. Poza nią był także Hongkong z wolumenem na poziomie 539 tysięcy ton, Chiny – 392 tysiące ton, Japonia – 231 tysięcy ton i Korea Południowa – 194 tysiące ton.
źródło: Gospodarz.pl/FAPA/FAMMU Foto: Gospodarz.pl