Według notowań Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi cena skupu netto żywca w kraju w ostatnim tygodniu marca br. wyniosła 5,21 zł/kg i była o ponad 8% wyższa niż przed miesiącem, kiedy to osiągnęła najniższy w tym roku poziom 4,80 zł/kg. Trzeba tu zaznaczyć, że pomimo czasowego spadku, ceny cały czas pozostawały istotnie wyższe w relacji do roku poprzedniego. Przeciętnie w I kwartale br. żywiec wieprzowy w skupie był o około 19% droższy niż w analogicznym okresie w 2016 r.
Podobne zmiany widoczne są na rynku unijnym. Według notowań Komisji Europejskiej (KE) w UE-28 przeciętna cena trzody klasy E pod koniec marca wyniosła 161,75 euro/100 kg i była o prawie 6% wyższa w relacji miesięcznej oraz o 26% wobec analogicznego okresu przed rokiem. Trzoda drożeje we wszystkich krajach Wspólnoty, a różnice cen w relacji rocznej kształtują się w przedziale od +20% do +30%.
Jak wskazuje Marta Skrzypczyk, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas, na wzrost cen cały czas ma wpływ duży eksport produktów wieprzowych z UE, w tym głównie do Chin oraz innych krajów azjatyckich. Z danych KE wynika, że sprzedaż zagraniczna z UE-28 w styczniu br. była o 23,5% wyższa r/r, przy czym eksport do Chin zwiększył się o 35% do 157,5 tys. t. W tym roku bardzo duże zainteresowanie unijną wieprzowiną wykazuje też Korea Południowa. Według KE styczniu br. UE wyeksportowała na ten rynek 24,5 tys. t wieprzowiny, o prawie 65% więcej w relacji rocznej. Z kolei Agra Europe informuje, że w styczniu-lutym unijna sprzedaż w tym kierunku sięgnęła już 45 tys. t, co oznacza 16-proc. wzrost r/r. Obecnie UE odpowiada prawdopodobnie za połowę zaimportowanego przez Koreę Południową mięsa wieprzowego. Według prognoz USDA zwiększone zakupy produktów wieprzowych przez Koreę utrzymają się przez cały rok, pomimo dużego wzrostu produkcji w tym kraju. Jest to związane występującą w regionie grypą ptaków i większym zainteresowaniem konsumentów wieprzowiną kosztem drobiu.
Jeśli chodzi o Polskę, pomimo występujących ognisk ASF i związanych z tym restrykcji w eksporcie, sprzedaż zagraniczna w styczniu br. również była większa niż przed rokiem. Dane Ministerstwa Finansów wskazują na prawie 11-proc. wzrost eksportu nieprzetworzonego mięsa wieprzowego (CN 0203). Odpowiadają za to istotnie większe wysyłki do Kanady - wzrost o 165% w relacji rocznej - oraz Hongkongu - wzrost o 26%.
Większa sprzedaż zagraniczna z UE zderzona była z jedynie niewielkim wzrostem unijnej produkcji wieprzowiny w 2016 r. Co więcej, według danych Eurostatu łącznie w krajach Wspólnoty w grudniu 2016 r. pogłowie trzody chlewnej było o prawie 1% niższe niż rok wcześniej. Jest zatem duże prawdopodobieństwo, że produkcja w 2017 r. będzie mniejsza wobec 2016 r. Oznacza to, że wysokie ceny skupu trzody w UE oraz w Polsce mogą utrzymać się aż do IV kwartału br. Pod koniec roku być może zaczną rysować się tendencje spadkowe cen.