| Autor: redakcja6

Wieprzowina tylko dla elity?

W 2013 roku mogą wystąpić trudności w zdobyciu wieprzowiny nie tylko w Polsce, ale i w pozostałych krajach UE oraz niektórych regionach świata.

Wieprzowina tylko dla elity?
Przyczyną takiej sytuacji może okazać się stosunkowo duży spadek produkcji wieprzowiny w Unii w przyszłym roku. Badanie pogłowia, które zostało przeprowadzone w miesiącach od maja do lipca bieżącego roku u głównych unijnych producentów wykazało 3,9-procentowy spadek pogłowia loch w porównaniu z analogicznym okresem 2011 roku. W ocenie analityków jest to naprawdę duża redukcja.
 
Dotychczas swoje wyniki badań potwierdziło 12 państw, spośród których tylko Rumunia wykazała dodatni bilans pogłowia loch. Największy spadek, bo aż 13-procentowy odnotowano we Włoszech. Drugie miejsce pod względem zmniejszenia pogłowia macior na przestrzeni roku zajęła Polska (-10 procent). Natomiast w Niemczech, Dani i Holandii dane te wyglądały nieco lepiej (odpowiednio -1%, -2% i -4%).
 
Biorąc pod uwagę ogół trzody chlewnej, obniżka ta nie jest jeszcze aż tak duża i zaciera niejako skalę problemu. W analizowanych 12 krajach UE pogłowie trzody chlewnej uległo redukcji o 1,1 procenta, do czego najbardziej przyczyniła się sytuacja w Polsce i Hiszpanii.
 
Zdaniem analityków, rozwój produkcji w UE ograniczony jest nie tylko bardzo wysokimi cenami pasz i mniejszym zainteresowaniem konsumentów droższymi produktami, ale również zbliżający się termin wprowadzenia zakazu stosowania pojedynczych kojców dla loch prośnych, przypadający na 1 stycznia 2013 roku. Wielu producentów tego gatunku nie jest przygotowana na zmiany, dlatego możliwe są rezygnacje z utrzymywania macior prośnych lub zmniejszenie liczebności stada.  


Tagi:
źródło: