Dnia 7 maja 2013 roku Ukraina wprowadziła restrykcje dotyczące importu zarówno żywca jak i mięsa wieprzowego z Białorusi.
Główną przyczyną wprowadzenia tymczasowego zakazu było podejrzenie wystąpienia w tym kraju ogniska afrykańskiego pomoru świń w związku z doniesieniami medialnymi na temat upadku świń w gospodarstwach produkcyjnych w zachodniej części kraju – w obwodzie brzeskim, rejonie baranowickim.
W ustaleniu przyczyn upadków Białorusinów mają wspomóc rosyjskie służby weterynaryjne. Obecnie w okolicach miejsca zdarzenia przeprowadzana jest kwarantanna.
Wcześniejszy zakaz importu białoruskiej wieprzowiny na Ukrainę wprowadzony został w marcu 2012 roku, także w związku z pojawieniem się ogniska afrykańskiego pomoru świń w tym regionie.
Eksperci przypuszczają, że wirus najprawdopodobniej przedostał się na Ukrainę z Rosji, gdzie rozprzestrzenia się już od 5 lat. Ryzyko przeniesienia choroby dotyczy głównie krajów ościennych.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA foto:
Gospodarz.pl