Zdaniem ukraińskiego stowarzyszenia producentów wieprzowiny, od połowy 2017 r. na Ukrainie może wystąpić niedobór wieprzowiny z produkcji krajowej.
W wyniku czego wzrośnie import tego gatunku mięsa, np. z Polski, Kanady i Brazylii. Główną przyczyną problemów w krajowym sektorze wieprzowiny jest epidemia afrykańskiego pomoru świń (ASF), która nie tylko powoduje zmniejszenie rentowności produkcji, ale zagraża też eksportowi.
Według FAMMU/FAPA, w 2016 r. pogłowie trzody chlewnej na Ukrainie zmalało o 3,7% w obrębie roku do 3,69 mln szt. W trakcie najbliższych kilku lat liczebność świń w kraju może obniżyć się nawet o 20-25%.
Sytuacja sektora jest „krytyczna”. Poziom produkcji obniżą prawdopodobnie wkrótce małe i średnie gospodarstwa i nawet niektóre przedsiębiorstwa wielkotowarowe mogą zaprzestać rozwoju produkcji.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podst. Pig Progress z dn. 18.01.17 foto:
Gospodarz.pl/DK