Produkcja trzody chlewnej w UE
W analogicznym okresie w 2014 r. odnotowano 1,5-procentowy spadek produkcji mięsa do poziomu 9,2 mln t. A w porównaniu do tego samego czasu w 2013 r., aktualny poziom jest o 3 proc. większy.
Dane Eurostatu potwierdzają zatem prognozy KE o przyspieszeniu tempa zwyżki produkcji mięsa wieprzowego na terenie UE w br. KE w opracowaniu „Short-term outlook” z lipca 2015 r. wskazuje, że w 2015 roku produkcja mięsa wieprzowego w UE powinna przyśpieszyć z 2 proc. odnotowanych w 2014 r. do 2,75 proc.
Co ciekawe, z danych statystycznych wynika, że wzrost ten napędzany jest obecnie przez trzy kraje. W analizowanym czasie tego roku w największym stopniu wzrosła wielkość ubojów w Hiszpanii, Włoszech oraz Holandii, odpowiednio o 9 proc. - 135 tys. t, 13 proc. - 76 tys. t oraz 8 proc. - 42 tys. t. Kraje te odpowiadają więc za prawie 2/3 zwyżki ubojów w UE.
Warto podkreślić, że na rynku niemieckim odnotowano w tym okresie 2 proc. - 40 tys. t dynamikę. Pomimo mniejszego tempa wzrostu z 24 proc. udziałem w produkcji, zmiany w ubojach obserwowane na tym rynku, mają cały czas spory wpływ na funkcjonowanie unijnego rynku wieprzowiny.
W analizowanym czasie w Polsce, która odpowiedzialna jest za 8 proc. ubojów w UE, produkcja wieprzowiny była o 3 proc. wyższa niż przed rokiem. Oznacza to, że jej wolumen wzrósł o 23 tys. t do 774 tys. t.
Patrząc na rynek unijny, takie wyraźne zwiększenie kontyngentu produkcji mięsa było zapewne kluczowym czynnikiem wpływającym na utrzymanie się cen trzody na relatywnie niskim poziomie w I poł. br. Zwiększenie się konsumpcji wieprzowiny w UE przewidywanej na 2015 na poziomie 2,3 proc., a także odbicie w wywozie mięsa wieprzowego na rynki pozaunijne o 9 proc. - 42 tys. t do 513 tys. t w pierwszych czterech miesiącach br. nie były wystarczające by zahamować obniżki cen żywca.
W Polsce w tygodniu 27.07-02.08.2015 za kg żywca płacono średnio 4,37 zł, a więc prawie o 15 proc. mniej niż przed rokiem. Przeciętna cena żywca w okresie pierwszych siedmiu miesięcy br. kształtowała się w granicy 4,34 zł/kg. Oznacza to że za kg trzody chlewnej uzyskiwano o 14 proc. - 0,69 zł mniej niż w analogicznym okresie przed rokiem.