Kategorie
Zobacz również tu
-
Eksport towarów rolno-spożywczych z Polski
2024-11-04 -
Skup żywca rzeźnego
2024-11-04
Poznaj produkty
-
Nóż do korekcji racic WG0511
2014-07-15 -
MUCHAKRON® PLUS 10 WP
2015-02-25 -
PILARKA piła SPALINOWA HUSAR * 52cc *
2011-10-04 -
EOLO
2016-05-05 -
Ruszta dla bydła
2013-10-30 -
Wapno kredowe
2011-12-16
Sytuacja na unijnym rynku trzody chlewnej
Według serwisu ThePigsite.com na istotnych rynkach zajmujących się produkcją trzody chlewnej w UE stosunki popytowo-podażowe pozostają raczej niekorzystne dla producentów żywca.
Rynek trzody chlewnej w UE
W wyniku wysokich temperatur zaobserwowanych w lecie, proces tuczenia części zwierząt się wydłużył, z kolei odnotowywane na jesieni br. mniejsze temperatury przyśpieszyły proces przybierania zwierząt na wadze. W wyniku czego więcej surowca trafia aktualnie na rynek, co przy stabilnym popycie, wywarło presję na spadki cen.
Zdaniem ThePigsite.com na rynku unijnym, przede wszystkim w Hiszpanii, obserwujemy w br. znacznie większy kontyngent produkcji wieprzowiny niż rok wcześniej. Jak wynika ze wstępnych prognoz w tym kraju w 2015 r. zostanie wytworzonych o 8,2 proc. więcej tego mięsa niż przed rokiem.
Taka zwyżka wpisuje się także w zmiany obserwowane w całej UE, gdzie w czerwcu 2015 r. pogłowie trzody wzrosło w skali roku o 2 proc. Jednakże pogłowie loch w krajach członkowskich w tym samym czasie zmalało o 0,6 proc.
Na tym tle wyróżnia siÄ™ Hiszpania, gdzie liczebność loch byÅ‚a w czerwcu br. o 2,3 proc. wyższa niż przed rokiem. BÄ™dzie miaÅ‚o to znaczny wpÅ‚yw na pogÅ‚owie tuczników, które w ocenie ekspertów BGÅ» BNP Paribas w 2016 r. powinno wzrosnąć w tym kraju o 6,2 proc. wzglÄ™dem 2,7 proc. dla caÅ‚ej UE.