| Autor: redakcja1

W drugiej połowie 2016 r. można spodziewać się wzrostu cen wieprzowiny

W ostatnich dwóch latach na rynek trzody oddziaływało rosyjskie embargo na przywóz wieprzowiny z Unii Europejskiej, a także narastająca zwyżkowy trend unijnej produkcji wieprzowiny, w tym także polskiej. Stworzyło to niekorzystną sytuację dla producentów trzody przejawiającą się sukcesywną obniżką cen - podaje Jan Małkowski i Danuta Zawadzka w najnowszym wydaniu Rynku Rolnego.

W drugiej połowie 2016 r. można spodziewać się wzrostu cen wieprzowiny

W lutym 2011 roku zawęziły się one do krytycznie niskiego poziomu 1: 5 - relacja cen trzoda:żyto i 1:4,4 - relacja cen trzoda:jęczmień. W kolejnych miesiącach I półrocza 2011 roku ulegały one stopniowemu polepszeniu, ale i tak 1 kg żywca był w najlepszym przypadku ekwiwalentem 5,6 kg żyta i 4,9 kg jęczmienia. Spowodowało to wtedy zniżkę o 6% pogłowia w marcu i 9% w połowie roku.

 
Jeśli więc na początku 2016 r. doszłoby do takiego zawężenia relacji, jakie miało miejsce w I półroczu 2011 r., to sytuacja może się powtórzyć. Wówczas, w drugiej połowie roku doszłoby do zmniejszenia się produkcji i odpowiedniego wzrostu cen.

Ceny wieprzowiny w I i II kwartale 2016 roku

Komisja Europejska szacuje, że w I kwartale 2016 r. cena trzody w UE-28 może wynieść 138,77 EUR/100 kg, a w II kwartale 145,21 EUR. Ceny te byłyby o 2% większe niż w porównywalnych kwartałach 2015 r. Jednocześnie Komisja Europejska ocenia, że w Polsce cena w I kwartale wyniesie 134,21 EUR/100 kg, a w II kwartale 136,39 EUR. Ceny te byłyby niższe odpowiednio o 1% i 5%.
 
Zgodnie z tymi przewidywaniami, cena w Polsce w I kwartale wyniosłaby przy kursie 4,25 - 4,30 zł/kg, a w II kwartale - 4,40 zł/kg. W związku z tym cena w I kwartale byłaby taka sama jak w I kwartale 2015 r. i wyniosła 4,29 zł/kg, a w II kwartale wyższa o 1%, co wydaje się bardzo prawdopodobne.



Tagi:
źródło: