| Autor: redakcja11

Światowy rynek wieprzowiny

Spadek produkcji wieprzowiny w Chinach jest znaczącym powodem spowolnienia w globalnym poziomie wytwarzania.

Światowy rynek wieprzowiny

Światowa produkcja wieprzowiny

Według październikowych prognoz Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), w 2016 r. światowa produkcja wieprzowiny nieznacznie obniży się – o 0,6% do 116,5 mln ton, co oznacza stagnację już drugi rok z rzędu. Podobnie jak w roku ubiegłym, główną przyczyną spowolnienia w skali globu jest spadek produkcji w Chinach, które mają prawie połowę udziału w światowym poziomie wytwarzania. Niekorzystne relacje cen pasz do cen żywca w tym kraju oraz nowe przepisy z zakresu ochrony środowiska spowodowały redukcję stada loch przez rolników. W 2016 r. chińska produkcja wieprzowiny wyniesie ok. 54 mln ton i będzie o 2,5% niższa niż w 2015 r.

 

FAMMU/FAPA informuje, że produkcja w Unii prawie nie zmieni się (+0,1% 23,4 mln ton), co będzie konsekwencją ograniczenia pogłowia loch w odpowiedzi na niskie ceny żywca w 2015 r. i pierwszej połowie br. Inni ważni producenci zanotują wzrosty poziomu wytwarzania. W USA produkcja wzrośnie podobnie jak przed rokiem (+1,9% do 11,3 mln ton), co świadczy o szybszej od spodziewanej odbudowie po stratach wywołanych epidemiczną biegunką świń (PED) w 2014 r. Odbuduje się również produkcja w Meksyku (+5% do 1,4 mln ton). Ekspansji produkcji w obu krajach, a także w Kanadzie i Brazylii, sprzyjać będą niższe ceny pasz oraz zwiększony popyt z rynków zagranicznych. Tempo wzrostu produkcji w Rosji może zostać spowolnione (+2,3% do 3,1 mln ton) w wyniku niskich cen na rynku krajowym oraz konkurencji ze strony importu. Wzrośnie również produkcja m.in. w Wietnamie, Korei Płd., Japonii i na Filipinach, gdzie odbuduje się pogłowie prosiąt po dwóch latach spadku spowodowanego PED.

 

Światowy eksport wieprzowiny

W 2016 r. światowy eksport wieprzowiny wzrośnie gwałtownie, o ok. 11% do rekordowych 8 mln ton. Głównym motorem wzrostu jest wyjątkowo wysokie zapotrzebowanie ze strony Chin, które zaimportują ponad jedną trzecią więcej wieprzowiny niż przed rokiem. Większość pozostałych światowych importerów również zwiększy w tym roku poziomy przywozu – w tym m.in. Japonia, Meksyk, Rosja, a także USA i Wietnam. Zmniejszą zakupy prawdopodobnie Korea Płd., Kanada i Australia. W odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie, w 2016 r. wysyłki zwiększy większość światowych eksporterów wieprzowiny. Prym będą wiodły UE, Brazylia i Kanada, natomiast USA zwiększą sprzedaż w niewielkim stopniu. Unijni eksporterzy zdołali dostosować się do sytuacji związanej z rosyjskim embargiem importowym z 2014 r. i poszukiwali alternatywnych rynków zbytu, głównie w Azji, a w szczególności w Chinach. Unijny wywóz wieprzowiny może wzrosnąć w tym roku o ponad 20%. Od stycznia do sierpnia wysyłki wieprzowiny z UE do Chin wzrosły dwukrotnie, zwiększyła się również sprzedaż na inne rynki azjatyckie – do Hongkongu, Japonii i na Filipiny, a także do USA. Brazylijski eksport wieprzowiny może wzrosnąć w tym roku o jedną czwartą, głównie do Chin i Hongkongu, a także do Chile, Argentyny i Urugwaju. Wysyłki do Chin zwiększa również Kanada, która w pierwszym półroczu br. skierowała na ten rynek o 150% więcej wieprzowiny niż przed rokiem. Kanadyjski eksport na inne rynki zbytu natomiast zmalał. Podobna sytuacja miała również miejsce w przypadku USA, które w pierwszej połowie roku podwoiły wywóz do Chin, zmniejszając wysyłki do innych odbiorców.

 



Tagi:
źródło: