Wieprzowina, mimo zwiększającego się znaczenia drobiu, jest od lat najczęściej wybieranym mięsem przez polskich konsumentów, a jej udział w bilansowym konsumpcji mięsa przekracza 50%.
Jednocześnie mieszkaniec Polski w 2018 r. spożył 7,5 kg wieprzowiny więcej niż mieszkaniec Unii Europejskiej.
W 2018 r. ceny detaliczne mięsa wieprzowego, w stosunku do roku 2017 uległy spadkowi o 1,8%, podczas gdy ceny mięsa wołowego i drobiowego zwiększyły się odpowiednio o 2,9% i 3,9%. W wyniku wzrostu podaży wieprzowiny na krajowym rynku oraz mniejszych cen detalicznych tego gatunku mięsa wobec innych mięs, według IERiGŻ–PIB, bilansowe spożycie wieprzowiny w Polsce w 2018 r. mogło wynieść 40 kg na mieszkańca w odniesieniu do 38,2 kg rok wcześniej. W 2019 r. prawdopodobnie nastąpi spadek konsumpcji wieprzowiny, co może być wynikiem szacowanej mniejszej podaży tego mięsa na rynku oraz związanym z tym wzrostem cen żywca.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
Gospodarz.pl