| Autor: redakcja1

Spadek światowej produkcji wieprzowiny

Jak wynika z prognoz Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) z czerwca br., w 2016 r. globalna produkcja wieprzowiny zmaleje o 0,7% do 116,4 mln ton, co oznacza już drugi rok stagnacji z rzędu – podaje FAMMU/FAPA.

Spadek światowej produkcji wieprzowiny
Podobnie jak w roku 2015, główną przyczyną spowolnienia w skali świata jest spadek produkcji w Chinach, które mają prawie połowę udziału w globalnym poziomie wytwarzania. Niesprzyjający stosunek cen pasz do cen żywca w tym kraju oraz nowe przepisy z zakresu ochrony środowiska spowodowały spadek liczebności stada loch.
 
W związku z tym, chińska produkcja wyniesie 54 mln ton i będzie o 2,5% mniejsza niż w 2015 r. Unijna produkcja zmaleje o 0,3% do 23,3 mln ton w wyniku zniżki pogłowia loch. Inni liczący się producenci zanotują wzrosty poziomu wytwarzania. W USA produkcja zwiększy się już drugi rok z rzędu o 1,9% do 11,3 mln ton, co świadczy o szybszej od oczekiwanej odbudowie po stratach wywołanych epidemiczną biegunką świń (PED) w 2014 r.
 
Podobnie odbuduje się produkcja w Meksyku o 2% do 1,3 mln ton. Ekspansji produkcji w obu krajach, a także w Kanadzie i Brazylii, sprzyjać będą mniejsze ceny pasz. Tempo zwyżki produkcji w Rosji może przyspieszyć o 2,3% do 3,1 mln ton, za sprawą inwestycji oraz coraz większego znaczenia dużych jednostek produkcyjnych. Wzrośnie też produkcja m.in. w Wietnamie, na Filipinach, w Japonii i Korei Płd., gdzie odbuduje się pogłowie prosiąt po dwóch latach zniżki spowodowanej PED.
 
W 2016 r. globalny wywóz wieprzowiny po raz kolejny zwiększy się, tym razem o 4,4% do rekordowych 7,5 mln ton. Niższe ceny wieprzowiny na rynku światowym stymulowały handel. W maju br. cena eksportowa była mniejsza o 11% niż przed rokiem i prawie o jedną trzecią niż w maju 2014 r. Większość globalnych importerów zwiększy w tym roku poziomy zakupu, tj. Chiny, Japonia, Meksyk, USA, Korea Płd., Rosja i Australia. Zmniejszą zakupy prawdopodobnie Kanada, Wietnam i Kolumbia.
 
W odpowiedzi na wzrastające zapotrzebowanie, w 2016 r. wywóz zwiększy większość globalnych eksporterów wieprzowiny. Prym będą wiodły kraje obu Ameryk, w tym przede wszystkim USA, Kanada, Brazylia i Chile. Wzrośnie po raz kolejny sprzedaż także w UE. Unijni eksporterzy zdołali dostosować się do sytuacji odnośnie rosyjskiego embarga przywozowego z 2014 r. i poszukiwali alternatywnych rynków zbytu, głównie w Azji, a w szczególności w Chinach. Brazylia, która nie została objęta rosyjskim embargiem, zwiększyła z kolei znacznie eksport do Rosji, która może stanowić w 2016 r. połowę brazylijskich dostaw.


Tagi:
źródło: