W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały podroby i tłuszcze – 44% oraz mrożona wieprzowina – 42%, których eksport zmalał o 1% i 9% odpowiednio. Ze względu na spadek pogłowia trzody chlewnej obniżył się również wywóz żywca aż o 67%, a świeżego mięsa o 7%. Z kolei wzrost zaobserwowano w obrębie wysyłek kiełbas i przetworów (o 7%).
W przypadku Polski największy udział w sprzedaży miało mięso mrożone i słonina – 48% i 17% odpowiednio. Jednocześnie nasz kraj zajął czwartą pozycję pod względem wielkości wyeksportowanego żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych osiągając tym samym poziom 48,272 tys. ton.
Dla porównania poniżej przedstawiono zestawienie dotyczące eksportu wieprzowiny z krajów Wspólnoty na rynki państw trzecich:
-
Niemcy
- I-II 2013 – 131,301 tys. ton
- I-II 2012 – 130,330 tys. ton
- zmiana w ujęciu rocznym – wzrost o 0,7%
-
Dania
- I-II 2013 – 91,206 tys. ton
- I-II 2012 – 94,144 tys. ton
- zmiana w ujęciu rocznym – spadek o 3,1%
-
Hiszpania
- I-II 2013 – 56,983 tys. ton
- I-II 2012 – 70,429 tys. ton
- zmiana w ujęciu rocznym – spadek o 19,1%
-
Polska
- I-II 2013 – 48,272 tys. ton
- I-II 2012 – 42,548 tys. ton
- zmiana w ujęciu rocznym – wzrost o 13,5%
-
Francja
- I-II 2013 – 36,734 tys. ton
- I-II 2012 – 39,397 tys. ton
- zmiana w ujęciu rocznym – spadek o 6,8%
-
Holandia
- I-II 2013 – 35,590 tys. ton
- I-II 2012 – 39,272 tys. ton
- zmiana w ujęciu rocznym – spadek o 9,4%
-
Belgia
- I-II 2013 – 13,608 tys. ton
- I-II 2012 – 16,675 tys. ton
- zmiana w ujęciu rocznym – spadek o 18,4%
-
Włochy
- I-II 2013 – 13,029 tys. ton
- I-II 2012 – 15,465 tys. ton
- zmiana w ujęciu rocznym – spadek o 15,7%
-
Węgry
- I-II 2013 – 12,414 tys. ton
- I-II 2012 – 12,625 tys. ton
- zmiana w ujęciu rocznym – spadek o 1,7%
-
Wielka Brytania
- I-II 2013 – 10,859 tys. ton
- I-II 2012 – 8,192 tys. ton
- zmiana w ujęciu rocznym – wzrost o 32,6%
- I-II 2013 – 38,721 tys. ton
- I-II 2012 – 48,983 tys. ton
- zmiana w ujęciu rocznym – spadek o 20,9%
- I-II 2013 – 488,717 tys. ton
- I-II 2012 – 518,057 tys. ton
- zmiana w ujęciu rocznym – spadek o 5,7%.
Jak wynika z powyższego zestawienia, większość głównych eksporterów unijnych zanotowała spadki wywozu. Wyjątek stanowiły tylko Niemcy, Polska i Wielka Brytania.
W analizowanym okresie zmianie uległa struktura geograficzna eksportu wieprzowiny. Miejsce pierwszego odbiorcy zajęły bowiem Chiny, gdzie dostawy w ciągu roku wzrosły o 69% do niemal 120 tys. ton, stanowiąc tym samym blisko 25% udział w wywozie. Na drugim miejscu uplasowała się Rosja, do której wysyłki zostały obniżone o 19% do 109 tys. ton. Spadła także sprzedaż do:
Wzrosły natomiast dostawy do: