| Autor: redakcja6

Spadek eksportu wieprzowiny (I-IV 2014)

W okresie od stycznia do końca kwietnia 2014 roku kraje Unii Europejskiej wyeksportowały na rynki krajów trzecich 882,7 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych w wadze produktu, czyli o 10% mniej niż w tym samym okresie 2013 roku.

Spadek eksportu wieprzowiny (I-IV 2014)
W strukturze towarowej sprzedaży najwiÄ™kszy udziaÅ‚ miaÅ‚y podroby i tÅ‚uszcze (44%) oraz mrożona wieprzowina (43%), których wysÅ‚ano odpowiednio o 12% i 7% mniej niż przed rokiem. NajwiÄ™ksza obniżka wywozu dotyczyÅ‚a jednak miÄ™sa Å›wieżego (37-procentowy spadek).
 
Spadek eksportu w analizowanym okresie spowodowany jest gÅ‚ównie zakazem importu wieprzowiny z Unii Europejskiej, wprowadzony przez RosjÄ™ pod koniec stycznia bieżącego roku. Znacznie spadÅ‚a także sprzedaż z Ukrainy i BiaÅ‚orusi.
 
GÅ‚ównymi odbiorcami unijnej wieprzowiny w omawianym okresie tego roku byÅ‚y kraje azjatyckie – Chiny, Hongkong, Japonia, Korea PoÅ‚udniowa i Filipiny.
 
NajwiÄ™cej wieprzowiny sprzedaÅ‚y na rynki krajów trzecich tradycyjnie Niemcy, Dania, Hiszpania, Holandia, Francja i Polska. Z grona najwiÄ™kszych eksporterów, wiÄ™kszość paÅ„stw odnotowaÅ‚a spadki wywozu, a najbardziej Polska, bo o 42% oraz Niemcy – o 17%, Belgia – o 13% i Hiszpania – 12%. Sprzedaż zwiÄ™kszyÅ‚y natomiast: Holandia, WÅ‚ochy i WÄ™gry.
 
JednoczeÅ›nie kraje Wspólnoty w okresie pierwszych czterech miesiÄ™cy bieżącego roku zwiÄ™kszyÅ‚y zakupy w krajach trzecich o 11,5 tys. ton miÄ™sa, podrobów i przetworów wieprzowych w wadze produktu, tj. o 4% mniej w relacji rocznej. W strukturze towarowej zakupów dominowaÅ‚y podroby i tÅ‚uszcze (67%).
 
WedÅ‚ug FAMMU/FAPA, na podstawie danych Komisji Europejskiej, najwiÄ™kszym dostawcÄ… wieprzowiny do Unii Europejskiej byÅ‚a tradycyjnie Szwajcaria. Import z tego kraju spadÅ‚ o 3% w relacji rocznej i wyniósÅ‚ 5,9 tys. ton. WzrosÅ‚y natomiast znacznie zakupy tÅ‚uszczu wieprzowego w Serbii – o 57% do 1,4 tys. ton.


Tagi:
źródło: