Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, w dniach 14-20 lipca 2014 roku na rynku Unii Europejskiej przeciętna cena wieprzowiny zmalała o 2,6% do 168,43 euro/100 kg. Zniżki cen notowane były w państwach, które są największymi producentami mięsa – podaje Bank BGŻ.
W Niemczech, a także w Polsce średnia cena zmniejszyła się o 4%, we Francji o 0,6%, w Holandii o 5%, a w Hiszpanii o 1%. Ceny na rynku duńskim pozostały bez zmian.
Według niemieckiego Stowarzyszenia Hodowców Trzody Chlewnej (ISN), obecne spadki cen wynikają przede wszystkim z dużo niższej niż w ostatnich dwóch latach konsumpcji w krajach Europy Zachodniej.
Następnym czynnikiem, który ma wpływ aktualny na poziom cen jest zakaz wysyłki unijnej wieprzowiny do Rosji, przy czym jeszcze w 2013 r. na ten rynek sprzedano 23% kontyngentu całego eksportu.
Ponadto na poziom cen mięsa mogą mieć wpływ również niskie ceny zbóż. ISN spodziewa się wzrostu konsumpcji w krajach Europy Zachodniej w drugiej połowie sierpnia 2014 roku, co z kolei powinno przełożyć się na wyższe ceny w UE.
źródło: Gospodarz.pl/Bank BGŻ foto:
sxc.hu