Rosyjskie władze weterynaryjne Rosselkohoznadzor zadecydowały o udzieleniu pozwolenia na import chińskiej wieprzowiny .
Jak podaje FAMMU/FAPA dwustronne negocjacje w tej sprawie trwały od marca 2014 roku. Aktualnie Rosselkohoznadzor tworzy wykaz chińskich zakładów produkcyjnych, które będą mogły eksportować mięso wieprzowe z Chin. Niemniej jednak pozwolenia otrzymają jedynie przedsiębiorcy z dużych, zintegrowanych pionowo zakładów, zapewniających wysoki poziom bezpieczeństwa produktów i o dużym doświadczeniu w wysyłce.
Produkcja wieprzowiny w Chinach
Chiny są największym na świecie producentem i konsumentem wieprzowiny. Państwo te jest również jednym z większych importerów netto tego gatunku mięsa. Krajowa produkcja wieprzowiny wyniesie w tym roku niemal 54,7 mln ton, a konsumpcja 55,9 mln ton. Przy rocznym poziomie importu 1,2 mln ton, blisko 265 tys. ton będzie mogło zostać wysłane – o 8,6% więcej niż przed rokiem.
W odpowiedzi na sankcje polityczne, w dniu 8 sierpnia 2014 roku Rosja wprowadziła zakaz importu różnych artykułów spożywczych, w tym również mięsa z UE, USA, Kanady, Norwegii i Australii. W celu uzupełnienia luki podażowej, Rosjanie zwracają się do innych dostawców, np. w zakresie wieprzowiny i drobiu do Brazylii, a aktualnie także do Chin.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podst.: ThePigSite, Pig Progress z dn. 18 i 20.08.14 foto:
Gospodarz.pl/MP