Eksport wieprzowiny z UE
W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały mięso mrożone - 2 mln ton oraz podroby i słonina - 1,7 mln ton, których wysłano poza UE odpowiednio o 38% i 18% więcej niż w 2015 r. Spadek eksportu odnosił się z kolei do żywca o 58% do 10,5 tys. ton, świeżego mięsa o 23% do 107,4 tys. ton oraz kiełbas i przetworów o 8% do 161,5 tys. ton. Za sprawą wzrostów cen jednostkowych w drugiej połowie roku, wartość wysyłki mięsa wieprzowego zwiększyła się w 2016 r. do 5,2 mld EUR.
Czołowymi dostawcami mięsa i produktów wieprzowych na rynki trzecie były tradycyjnie Niemcy, Hiszpania i Dania. Z grona ważniejszych eksporterów wszystkie kraje zanotowały zwyżki wywozu, a największą dynamikę wykazały Hiszpania, Wielka Brytania, Niemcy i Polska.
Według FAMMU/FAPA, głównymi importerami mięsa i produktów wieprzowych z UE w 2016 r. były kraje Chiny, Hongkong, Japonia, Korea Płd. i Filipiny. Wszystkie zanotowały zwyżki zakupów w porównaniu z rokiem poprzednim. Chiny sprowadziły rekordową ilość, czyli to wzrost o 62% unijnych produktów wieprzowych niż w 2015 r., w tym prawie dwukrotnie więcej mrożonego mięsa i o połowę więcej tłuszczy i podrobów. Chiny i Hongkong miały 70% udział w całkowitym wywozie podrobów z UE.
Znaczna zwyżka dostaw na rynek chiński była spowodowana spadkiem pogłowia trzody chlewnej w tym kraju oraz konkurencyjnością unijnego mięsa. Pod koniec roku dynamika wzrostu sprzedaży do Państwa Środka była już mniejsza niż w drugim kwartale, co odzwierciedlało rosnącą konkurencję na tamtejszym rynku ze strony dostawców amerykańskich, kanadyjskich i brazylijskich oraz osłabienie popytu. W 2017 r. można oczekiwać dalszego spowolnienia chińskiego importu wieprzowiny z uwagi na prognozowaną odbudowę produkcji w drugim półroczu.