| Autor: redakcja1

Dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny. Głównymi beneficjentami Hiszpania, Dania, Polska i Niemcy

Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, w okresie od 9 marca do końca pierwszego tygodnia kwietnia 2015 roku, wszystkie państwa członkowskie UE złożyły wnioski na 47,368 tys. ton wieprzowiny w ramach mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania – podaje FAMMU/FAPA.

Dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny. Głównymi beneficjentami Hiszpania, Dania, Polska i Niemcy

Prywatne przechowywanie wieprzowiny

Głównymi beneficjentami działania były w tym czasie Hiszpania, Dania, Polska i Niemcy. Ze wszystkich produktów, w stosunku do których przyznawane są dopłaty, zgromadzono w magazynach najwięcej nóg bez kości w ilości 2/3 ogółu przechowywanego mięsa. Najwięcej wniosków, bo 70% całkowitej ilości dotyczyło 90-dniowego okresu przechowywania.

 

Dopłaty zostały przyznane w wyniku rozporządzenia Komisji (UE) 2015/360, które weszło w życie z dniem 9 marca 2015 r. Tymczasowe wycofanie wieprzowiny z rynku miało na celu przywrócenie równowagi rynkowej w UE i zwyżkę cen. Dla porównania, w 2011 r., kiedy to po raz ostatni wprowadzono w UE mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny, w tym samym czasie do magazynów trafiło 140 tys. ton mięsa. Komisja Europejska rozważa w niedługim czasie zakończenie przyznawania dopłat.



Tagi:
źródło: