Przed majowym weekendem wzrośnie sprzedaż mięsa wieprzowego

Handel mięsem przed świętami odnotował zadowalająco dobre zyski. Przed majówką przewiduje się kolejne wzmożone zainteresowanie wieprzowiną. Nadchodzące dni przeminą na ekspresowych realizacjach zamówień, aby zdążyć przed długim weekendem.

Przed majowym weekendem wzrośnie sprzedaż mięsa wieprzowego


Handlowcy przyznają, że bardzo liczą na wzrost kupna mięsa na majowy weekend. Zdają sobie sprawę z tego, że później zainteresowanie znacznie spadnie, a okres komunii nie jest już czasem sprzyjającym sprzedaży mięsa.


Sami przetwórcy poddają się sezonowym trendom i szukają skórek, tłuszczy i podgardla, które są niezbędne do produkcji kiełka, które konsumenci tak chętnie kupują na grilla. Niestety w obecnym czasie, ze względu na częściowe rozbiory są to właściwie surowce niedostępne.


Jednakże największą sławą cieszy się świeże mięso. Z kolei mrożone może liczyć na zakup tylko wtedy, jeżeli jego stawki zostaną odpowiednio obniżone. Na razie nie zapowiada się jednak na obniżki. Niemniej jednak pierwszych można spodziewać się dopiero za tydzień.


Wśród najczęściej kupowanych można znaleźć karkówkę, której cena waha się stopniowo między 12,00-12,20 złotego za kilogram, łopatkę po 8,40- 8,60 złotego za kilogram, schab po 13,40-14,20 złotego za kilogram oraz szynkę po 10,00-11,00 złotych za kilogram.



Tagi: