| Autor: mikolaj

Prywatne przechowywanie wieprzowiny. KE podała stawki dopłat

Komisja Europejska opublikowała Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) 2015/2334 z dnia 14 grudnia 2015 r., wprowadzające prywatne przechowywanie wieprzowiny oraz ustalające z góry stawkę dopłat, zgodnie z którym wnioski o dopłatę będzie można składać od 4 stycznia 2016 r.

Prywatne przechowywanie wieprzowiny. KE podała stawki dopłat

Dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny

Mechanizmem objęte będą tusze/półtusze i niektóre elementy wieprzowe (m.in. szynki, boczki, łopatki, przodki, schaby, karkówki oraz tłuszcz podskórny). Okres przechowywania (okres objęty dopłatą) wynosić będzie 90, 120, 150 dni.

Stawki dopłat w porównaniu z obowiązującymi w 2015 r. podwyższono o ok. 17-20% (w zależności od asortymentu i okresu przechowywania).


Kategorie produktów

Produkty, w odniesieniu do których przyznawana jest dopłata

Stawka dopłaty na okres przechowywania (EUR/t)

Stawki dzienne (EUR/t/dzień)

90 dni

120 dni

150 dni

1

2

3

4

5

6

Kategoria 1

ex 0203 11 10

Półtusze bez nóg przednich, ogona, nerek, cienkiej przepony i rdzenia kręgowego

Całe tusze zwierząt do 20 kg

274

291

307

0,54

Kategoria 2

ex 0203 12 11

Szynki

304

318

332

0,47

ex 0203 12 19

Łopatki

 

 

 

 

ex 0203 19 11

Przodki

 

 

 

 

ex 0203 19 13

Schab, z karkówką lub bez, bądź karkówka oddzielnie, schab z biodrówką lub bez

 

 

 

 

Kategoria 3

ex 0203 19 55

Nogi, łopatki, przodki, schaby z karkówką lub bez, bądź karkówka oddzielnie, schaby z biodrówką lub bez, bez kości

335

350

364

0,49

Kategoria 4

ex 0203 19 15

Boczek cały lub cięty wzdłuż

250

264

278

0,47

Kategoria 5

ex 0203 19 55

Boczek cały lub cięty wzdłuż, bez skóry i żeber

269

284

298

0,48

Kategoria 6

ex 0203 19 55

Kawałki odpowiadające środkom, ze skórą lub bez, z tkanką tłuszczową lub bez, bez kości

272

288

304

0,53

Kategoria 7

ex 0209 10 11

Tłuszcz podskórny ze świń, ze skórą lub bez

168

175

182

0,24


Szczegółowe informacje na temat dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny znajdziecie tutaj (link przekierowuje do strony ARR)


Tagi:
źródło: