| Autor: redakcja1

USDA: Produkcja wieprzowiny na świecie spadnie o 1% do 109,3 mln ton

Jak wynika z najnowszych prognoz Amerykańskiego Departamentu ds. Rolnictwa (USDA), w 2016 r. globalna produkcja wieprzowiny zmaleje o 1% do 109,3 mln ton. Obniżce ulegnie też produkcja tego gatunku mięsa w Unii Europejskiej.

USDA: Produkcja wieprzowiny na świecie spadnie o 1% do 109,3 mln ton

Produkcja wieprzowiny

Według FAMMU/FAPA, chińska produkcja zmniejszy się już czwarty rok z rzędu ze względu na spowolnienie gospodarcze w kraju i ograniczenia w hodowli trzody chlewnej związane z nowymi przepisami z zakresu ochrony środowiska. Obniży się też poziom wytwarzania wieprzowiny w UE. Niskie ceny tego gatunku mięsa w 2015 r. zmusiły unijnych producentów do zmniejszenia się pogłowia trzody chlewnej.

Wzrośnie ponownie produkcja w USA, co odzwierciedla dalszą odbudowę stada po stratach z 2014 r., wywołanych epidemiczną biegunką świń (PED).

Zwyżce w Brazylii będzie sprzyjał wzmożony wywóz. Rentowność brazylijskiej wysyłki rośnie za sprawą utrzymującego się niskiego kursu reala oraz poprawie dostępu do rynków zagranicznych.

Kolejny raz zwiększy się poziom wytwarzania w Rosji, jednak skala zwyżki będzie mniejsza niż przed rokiem z uwagi na kryzys gospodarczy i konkurencyjne ceny wieprzowiny z przywozu.

Handel wieprzowiną w 2016 r.

W 2016 r. na globalny handel wieprzowiną będzie miał wpływ wzmożony popyt ze strony Chin oraz kursy wymiany walut, ze względu na oczekiwane dalsze umocnienie się dolara amerykańskiego. Skorzystają na tym przede wszystkim dostawcy z UE i Brazylii, gdyż mięso z tych regionów będzie bardziej konkurencyjne cenowo na rynku chińskim.
 
Wywóz zwiększą też Stany Zjednoczone, przede wszystkim do Meksyku. USDA szacuje, że w 2016 r. światowy eksport wieprzowiny wzrośnie o następne 6% do 7,6 mln ton.
 
USDA przewiduje, że w 2016 r. globalny import zwiększy się o 8% do 7,2 mln ton, głównie przez kraje azjatyckie. Chiny prawdopodobnie podniosą sporo przywóz już drugi rok z rzędu ze względu na wysokie ceny na rynku krajowym i następny spadek produkcji. Poziom chińskiego importu i konkurencja wśród czołowych eksporterów, tj. USA, UE i Brazylia będą miały duży wpływ na światowy rynek wieprzowiny.

Wyższe będą również zakupy wieprzowiny przez Japonię, Meksyk, Koreę Płd., USA i Hongkong. Rosja i Kanada będą w tym roku prawdopodobnie jednymi z nielicznych importerów, którzy obniżą poziom przywozu.



Tagi:
źródło: