Prawie 66% światowej produkcji mięsa wieprzowego będzie pochodziło z krajów rozwijających się, gdzie spodziewane są najwyższe zwyżki produkcji wynoszące blisko 3%. Najważniejszym regionem pozostanie Azja z 60% udziałem w produkcji globalnej. Z kolei kraje rozwinięte odnotują nieznaczne spadki wytwarzania.
Chiny będące światowym potentatem na rynku wieprzowiny, wyprodukują o 3% więcej tego gatunku mięsa niż przed rokiem, co będzie stanowiło prawie połowę globalnego poziomu. Wzrostowi produkcji w tym kraju sprzyja rosnące zapotrzebowanie, a także wparcie rządu na rozwój sektora. Poza tym wzrosty produkcji zanotują inne kraje azjatyckie, jak Korea Południowa - 14%, Filipiny - 3%, Wietnam, Japonia, Tajlandia i Indonezja - po niemal 1%.
Wzrost poziomu wytwarzania o 1% będzie także miał miejsce w USA i Brazylii, a to za sprawą mniejszych kosztów pasz i wzrostowi cen żywca. Spadek produkcji o 1% prognozowany jest natomiast w UE, a to ze względu na spadki pogłowia trzody chlewnej po wprowadzeniu w tym roku nowych przepisów z zakresu dobrostanu loch. W Rosji przewidywany jest 4% wzrost produkcji, czemu sprzyjać będą wsparcie dla gospodarstw wielkotowarowych ze strony rządu oraz spadek cen pasz.
FAO prognozuje, że w 2013 r. światowy eksport wieprzowiny zmaleje o 2% do 7,4 mln ton, przede wszystkim za sprawą ograniczonego poziomu produkcji wśród największych eksporterów oraz niższy popyt ze strony głównych importerów. Region Azji, który dominuje w globalnym imporcie mięsa wieprzowego, zmniejszy zakupy już drugi rok z rzędu, tym razem o 2,4%, w tym Korea Południowa o 20% i Japonia o 4%. Tak spory spadek importu ze strony Korei Południowej wynika z odbudowy krajowej produkcji i obniżki cen po epidemii pryszczycy z 2011 r.
Największy globalny importer, czyli Japonia ograniczy zakupy ze względu na wzrost produkcji i konkurencję ze strony mięsa drobiu oraz wołowiny. Chiny zwiększa import o 6% z uwagi na rosnące zapotrzebowanie, którego nie będzie w stanie zaspokoić produkcja wewnętrzna.
Spadek przywozu przez Rosję o blisko 12% będzie spowodowany wzrostem produkcji krajowej, malejącymi cenami oraz sanitarnymi restrykcjami w imporcie. Ukraina – po podwojeniu zakupów w minionym roku, w tym roku ograniczy zakupy o jedną trzecią ze względu na wprowadzone restrykcje handlowe dotyczące chorób zwierząt oraz zdrowia publicznego, które dotyczyły przede wszystkim dostaw z Brazylii. Natomiast Białoruś zmniejszy import o jedną czwartą z uwagi na ograniczenia w handlu z Rosją spowodowane epidemią afrykańskiego pomoru świń.
Trzech największych światowych eksporterów wieprzowiny, tj. USA, UE i Kanada, stanowiących łącznie 75% globalnej sprzedaży, obniży w tym roku wysyłki o 4% ze względu na mniejszą produkcję. Z kolei Brazylia, doświadcza w tym roku problemów związanych z restrykcjami handlowymi na kluczowych rynkach, co spowoduje spadek wysyłek o 2% - wylicza FAMMU/FAPA na podst. FAO z Food Outlook, listopad 2013 r.