Ceny żywca wieprzowego
Według Komisji Europejskiej w grudniu 2016 r. świnie rzeźne klasy E nabywano po 153,09 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, a więc o 21% drożej niż przed rokiem. Krajowa cena trzody chlewnej tej klasy wyrażona w walucie unijnej wynosiła 151,47 EUR/100 kg i była o 26,5% większa niż przed rokiem. U czołowych unijnych producentów i dostawców trzody chlewnej ceny żywca kształtowały się od 137,03 EUR/100 kg w Holandii, tj. o 10% mniej niż w Polsce i w Hiszpanii od 140,43 EUR/100 do 159,67 EUR/100 kg kg, a więc to o 7% taniej, ale w Niemczech o 5% więcej niż w Polsce. W styczniu 2017 r. ceny żywca w UE były nieco mniejsze niż w grudniu i w ostatnim tygodniu stycznia wynosiły 151,60 EUR/100 kg.
Podobne tendencje zmian cen notowano w Polsce, przy czym zwyżka kursu złotego wobec euro spowodował, że roczna dynamika wzrostu cen była większa niż w przypadku ceny wyrażonej w euro. W grudniu 2016 r. (według GUS) krajowa cena skupu żywca wieprzowego wynosiła 5,03 zł/kg i była o 31% wyższa niż w ostatnim miesiącu 2015 r. W styczniu br. też na rynku krajowym ceny żywca wieprzowego uległy spadkowi. W okresie 23–29.01.2017 r. (według danych ZSRIR MRiRW) zakłady mięsne nabywały żywiec wieprzowy po 4,93 zł/kg, czyli o 18% drożej niż przed rokiem.
Jak podaje Agencja Rynku Rolnego, w 2017 r. pomimo wzrostu krajowej produkcji, większe zapotrzebowanie eksportowe oraz przewidywany spadek produkcji w UE będą sprzyjały wzrostowi cen trzody chlewnej w Polsce w pierwszej połowie 2017 r. W wyniku czego w marcu br. krajowe ceny skupu trzody chlewnej mogą być o 19–26% większe niż przed rokiem, a w czerwcu o 6–14% niż tym samym miesiącu 2016 r.
Prognozy ekspertów ARR przewidują, iż średnie ceny skupu żywca wieprzowego w Polsce w okresie od marca do czerwca 2017 r. mogą kształtować się następująco:
-
marzec 2017 r.: 5,00-5,30 zł/kg
-
czerwiec 2017 r.: 5,20-5,60 zł/kg.