Produkcja żywca wieprzowego w Polsce, UE i na świecie
Zmiany w krajowym pogłowiu trzody chlewnej w końcu 2016 r. wskazują na dalszą zwyżkę krajowej produkcji w 2017 r. Prognozuje się, że w całym 2017 r. może ona być o 3% większa i wynieść 2,4 mln ton - 1,9 mln ton wbc.
Komisja Europejska przewiduje, że w 2017 r. unijna produkcja żywca wieprzowego będzie o 0,6% niższa od otrzymanej w 2016 r.
Według danych Departamentu Rolnictwa USA w 2017 r. globalna produkcja wieprzowiny może wynieść 111 mln ton i będzie o 3% większa niż w 2016 r. Do wzrostu podaży wieprzowiny przyczyni się 4% zwyżka produkcji u największego światowego producenta, tj. w Chinach do 53,8 mln ton. Zdaniem ekspertów Agencji Rynku Rolnego, większa produkcja przewidywana jest również w USA o 4%, do 11,7 mln ton, a także w Brazylii o 3%, do 3,8 mln ton i Rosji o 5%, do 2,9 mln ton. W wyniku czego Chiny i Rosja ograniczą swój import, a większy eksport konkurencyjnej cenowo wieprzowiny z USA i Brazylii częściowo zaspokoi rosnące zapotrzebowanie ze strony krajów azjatyckich, takich jak Korea Południowa, Filipiny i Singapur, co może wpłynąć ograniczająco na wywóz produktów wieprzowych z UE.