W okresie od 6 do 12 stycznia 2014 roku kontynuowany był spadek cen trzody chlewnej w Polsce – poinformował Bank BGŻ.
Poziom cen w zakładach monitorowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zakładach obniżył się od pierwszego tygodnia grudnia, czyli 02-08.12.2013 do drugiego tygodnia stycznia 06-12.01.2014 o 9%, czyli 0,47 zł/kg.
W związku z tym przeciętna cena w okresie od 6 do 12 stycznia 2014 roku ukształtowała się na poziomie 4,96 zł/kg, co oznacza, że spadła w ciągu roku o 4,2%. Tak niską cenę żywca wieprzowego odnotowano wcześniej prawie dwa lata temu, w połowie stycznia 2012 roku.
Według analityków Banku BGŻ, obserwowane spadki cen są spowodowane czynnikami sezonowymi oraz zmianami na rynku Unii Europejskiej. Niemniej, w kolejnych tygodniach przewidywane jest odwrócenie tendencji i stabilizacja cen na poziomie około 5 zł za kilogram.
źródło: Gospodarz.pl/Bank BGŻ, foto:
Gospodarz.pl