W strukturze asortymentowej eksportu produktów wieprzowych z Polski największe znaczenie miało mięso, które stanowiło ponad połowę wolumenu, tj. 53%.
W okresie trzech kwartałów 2023 r. za granicę sprzedano 220 tys. ton mięsa wieprzowego, a zatem mniej o 18% niż przed rokiem.
Odbiorcą ponad 70% mięsa wieprzowego była Unia Europejska, szczególnie Czechy - 23 tys. ton i 11%, Niemcy - 19 tys. ton i 9% oraz Słowacja - 17 tys. ton i 8%, a także Rumunia - 16 tys. ton i 7%, a wśród krajów nienależących do UE: Wielka Brytania - 16 tys. ton i 7%, Hongkong - 9 tys. ton i 4% oraz Wietnam, USA i Wybrzeże Kości Słoniowej - po około 6 tys. ton i po 3%.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
sxc.hu