| Autor: redakcja1

W 2015 r. eksport mięsa wieprzowego z Polski wzrósł do 404 tys. ton

W 2015 r. wywóz mięsa wieprzowego z Polski zwiększył się o 6% do 404 tys. ton, ale jego wartość zmniejszyła o 1% do 697 mln EUR. Do krajów UE wysłano 334 tys. ton wieprzowiny o wartości 574 mln EUR, tj. 80% tego mięsa z Polski. Kontyngent wysyłki wieprzowiny do UE był wyższy o 18% niż w 2014 r., a wartość – o 7% - podaje Agencja Rynku Rolnego.

W 2015 r. eksport mięsa wieprzowego z Polski wzrósł do 404 tys. ton

Eksport mięsa wieprzowego z Polski

Zwiększył się też eksport wieprzowiny do państw Ameryki Północnej i państw afrykańskich. Do Ameryki Północnej wysłano 27 tys. ton wieprzowiny o wartości 74 mln EUR, co stanowiło 7% wolumenu wywozu i 11% jego wartości. Kontyngent eksportu wieprzowiny do krajów Ameryki Północnej był większy o 34% niż rok wcześniej, a wartość – o 30%. Największym odbiorcą polskiej wieprzowiny w tym rejonie globu były Stany Zjednoczone. Do państw afrykańskich, w tym szczególnie do Liberii i Konga wyeksportowano 6 tys. ton wieprzowiny o wartości 4 mln EUR, czyli to 2% wolumenu eksportu i 1% jego wartości. Wolumen wywozu wieprzowiny do tych krajów był wyższa o 20% niż rok wcześniej, a wartość – o 18%.
 
Obniżka zaobserwowana w wysyłce do państw WNP o 60% oraz do pozostałych państw azjatyckich o 7% w stosunku do kontyngentu wysyłki i 4% w przypadku wartości. Na teren Wspólnoty Niepodległych Państw, w tym głównie do Turkmenistanu i Mołdawii wywieziono 5 tys. ton wieprzowiny o wartości 10 mln EUR, czyli to 1% wolumenu eksportu i 1,5% jego wartości. Znacząca zniżka polskich dostaw do WNP był spowodowany przede wszystkim rosyjskim embargiem na przywóz unijnych produktów wieprzowych i utratą możliwości wywozu na rynek białoruski. Do pozostałych państw azjatyckich, w tym do Hongkongu wyeksportowano 28 tys. ton wieprzowiny, a zatem to mniej o 55% niż rok wcześniej o 64% do 28 mln EUR. Tak spory spadek polskiego wywozu wynikał ze wstrzymania przywozu m.in. przez Chiny, Japonię i Koreę Południową po pojawieniu się w końcu stycznia 2014 r. afrykańskiego pomoru świń u dzików.
 
W 2015 r. największymi rynkami zbytu dla mięsa wieprzowego produkowanego w Polsce były państwa UE, w tym Włochy - 15% udział w wolumenie i 13% w wartości polskiego eksportu tego mięsa, Niemcy - 12% i 7%, Słowacja - 9% i 10%, Czechy - 8% i 11%, USA - 6% i 9% i Hongkong - 6% i 3%. Spośród wymienionych krajów największy wzrost wysyłki mięsa wieprzowego nastąpił do USA o 28% względem kontyngentu i o 19%, a największy spadek – do Hongkongu o 45% i 47%.



Tagi:
źródło: