| Autor: redakcja1

Dalszy wzrost cen na unijnym rynku wieprzowiny (marzec 2015)

W marcu tego roku ceny wieprzowiny wzrosły w 24 krajach Wspólnoty poza Bułgarią, Finlandią, Grecją i Cyprem, gdzie odnotowano spadki cen. Na Malcie cena reprezentacyjna wieprzowiny utrzymała się dotychczasowym poziomie – podaje FAMMU/FAPA.

Dalszy wzrost cen na unijnym rynku wieprzowiny (marzec 2015)

Ceny wieprzowiny w UE

Przeciętna cena reprezentatywna wieprzowiny (kl. E) dla całej Wspólnoty kształtowała się w tym czasie w granicy 141,09 EUR/100 kg, a więc była o 2,6% większa niż w lutym 2015 r., ale jednocześnie o 10% mniejsza od ceny z marca 2014 r.

 

W marcu 2015 roku największą miesięczną dynamikę zwyżki cen pośród krajów Wspólnoty zanotowano na Łotwie o 12,9%, Francji o 7,8%, Hiszpanii o 7,7%, Portugalii o 6,2%, Danii o 5,1%, Szwecji o 4,7%, Estonii o 4,5%, Litwie o 4%, Irlandii o 4%, Czechach o 3,4%, Belgii o 3,2%, Rumunii o 3,2%, Holandii o 3,1%, Słowacji o 2,7%, Austrii o 2,5%, Słowenii o 2,4%, Włoszech o 1,4% oraz w Chorwacji o 1,4%.

Ceny wieprzowiny w Polsce

W Polsce średnia cena reprezentatywna wieprzowiny w marcu tego roku kształtowała się na poziomie 141,69 EUR/100 kg, a zatem była większa o 0,8% niż w lutym 2015 r. i o 0,4% od średniej ceny reprezentacyjnej dla całej Wspólnoty. Cena wieprzowiny notowana w naszym kraju w tym czasie przewyższała o 9,5% przeciętną cenę reprezentatywną tego gatunku mięsa w Danii, a w odniesieniu do ceny wieprzowiny w Niemczech była o 2,5% mniejsza.

 

Uruchomiony przez Unię mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny przyczynił się do złagodzenia załamania cenowego na rynku tego mięsa w krajach Wspólnoty. Niestety działanie tego mechanizmu wspiera głównie przetwórców, a nie rolników produkujących żywiec. Niemniej jednak stawki dopłat zastosowane przez Brukselę są o około 40% niższe od tych, które Unia wprowadziła w 2011 r. przy poziomie cen zbliżonym do obecnego.



Tagi:
źródło: