Wartość eksportu wieprzowiny w USA
W pierwszej części 2014 r. USA łączną wielkość eksportu wieprzowiny kształtowała się na poziomie 1,15 mln ton czyli 9% więcej niż ubiegłoroczna. Wartość sprzedaży mięsa zwiększyła się więc o 17% co w przeliczeniu daje 3,4 mld USD.
Eksport do krajów azjatyckich
Wzrost konkurencji w krajach azjatyckich przyniosła nieobecność eksporterów wieprzowiny z Unii na rynku rosyjskim. Jednakże amerykański eksport do Korei Południowej i Japonii w dalszym ciągu kształtował się na wysokim poziomie. W pierwszej połowie 2014 r. do Korei Południowej trafiło 77,2 tys. ton (+31%), a do Japonii 254,5 tys. ton mięsa. Stała tendencja wzrostowa wywozu według ekspertów spowodowana była dzięki przywiązania konsumenta do walorów smakowych i jakościowych amerykańskiej wieprzowiny.
Wzrost wywozu odnotowano także na terytorium krajów takich jak Meksyk (333,1 tys. ton czyli +15%), Kolumbia (25,8 tys. ton czyli +83%), Singapuru (15,7 tys. ton czyli +269%) oraz Australii (33,1 tys. ton czyli +17%).
Eksport wieprzowiny do Rosji
W marcu 2014 roku, po 13 miesiącach absencji, amerykanie odnowili handel zagraniczny z Rosją. W czerwcu bieżącego roku osiągnięty został najwyższy poziom eksportu w wysokości 9,4 tys. ton. Wywóz nie trwał jednak długo, ponieważ w dniu 7 sierpnia bieżącego roku na eksport produktów rolnych z krajów USA, Kanada, UE, Australia i Norwegia zostało nałożone rosyjskie embargo.