Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Wały do zagęszczania gleby TERRA
2014-04-09 -
Torba na siano
2016-04-21 -
Legalizacja wag samochodowych
2013-03-29
Spadki cen skupu półtusz wieprzowych na początku 2016 r.
Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 20 grudnia 2015 r. do 3 stycznia 2016 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup świń rzeźnych w Polsce zaobserwowano spadek cen sześciu klas półtusz wieprzowych.
Ceny skupu świń rzeźnych
Klasa półtusz |
Zakupu wg wagi żywej [zł/kg] |
Zmiana tygodniowa |
||||
Cena zakupu wg wż |
Poziom skupu wg mpc |
Średnia masa tuszy |
Struktura zakupu |
|||
3.01.2016 |
20.12.2015 |
[%] |
[%] |
[%] |
[%] |
|
Klasa S |
3,88 |
3,92 |
-1,06 |
-5,48 |
0,44 |
-0,38 |
Klasa E |
3,83 |
3,86 |
-0,68 |
0,19 |
0,65 |
1,89 |
Klasa U |
3,54 |
3,57 |
-0,76 |
-6,52 |
0,53 |
-0,76 |
Klasa R |
3,23 |
3,28 |
-1,35 |
-20,72 |
0,21 |
-0,61 |
Klasa O |
2,82 |
2,90 |
-2,85 |
-35,19 |
1,11 |
-0,12 |
Klasa P |
2,00 |
2,21 |
-9,42 |
-20,37 |
-7,21 |
0 |
Ceny półtusz wieprzowych
Na przestrzeni omawianego tygodnia wzrostowi uległy ceny półtusz wieprzowych klasy P, O, R, S, U oraz E. Przy czym, najbardziej znaczące zwyżki były związane z klasą P, której cena zmniejszyła się o 9,42% do 2 zł/kg. W mniejszym stopniu podrożała klasa O (2,85%), R (1,35%), S (1,06%), U (0,76%) i E (0,68%).
W skupie świń rzeźnych, w dniu 3 stycznia 2016 r. najwyższe i najniższe ceny w poszczególnych klasach odnotowano:
Klasa półtusz |
Najwyższa |
Najniższa |
||
Cena [zł/kg] |
Region |
Cena |
Region |
|
Klasa S |
3,94 |
środkowo-wschodni |
3,81 |
zachodni |
Klasa E |
3,92 |
środkowo-wschodni |
3,71 |
zachodni |
Klasa U |
3,62 |
środkowo-wschodni |
3,44 |
Zachodni |
Klasa R |
3,33 |
środkowo-wschodni |
3,13 |
południowo-wschodni |
Klasa O |
3,11 |
środkowo-wschodni |
2,63 |
zachodni |
Klasa P |
2,99 |
środkowo-wschodni |
1,93 |
zachodni |