Dobiega końca akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na św. Marcina”. Dnia 14 grudnia w hotelu Daglezja w Przysieku odbyła się uroczysta Gala Złotych Półgęsków 2013, podczas której przedstawiono pełną listę zwycięzców wszystkich konkursów, które odbyły się podczas trwania akcji w tym roku.
Złoty Półgęsek w kategorii „Najlepszy przepis na potrawę z gęsiny” zdobył Marcin Kosiński i restauracja „Jan Olbracht Browar Staromiejski” w Toruniu za przepis na gęś faszerowaną po toruńsku. Przyznano także wyróżnienia dla finalistów. Otrzymali je: Wojciech Dębowski oraz Andrzej Bruzda i restauracja „Miód i malina” w Krakowie za przepis na udko gęsi marynowane w winie i majeranku, pieczone w całości, serwowane z musem ze złotych renet i zapiekanym jabłkiem z żurawiną oraz Jonasz Jasiński i restauracja Hotelu Willa Aqua w Sopocie za przepis na filet z gęsi z sosem jeżynowym, chutneyem śliwkowym, polentą i puree z pietruszki z delikatnym posmakiem pieczonego czosnku.
Przyznano także nagrodę Złotych Półgęsków w kategorii „Najlepszy produkt z gęsiny”. W podkategorii: mały producent zwyciężyło Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowe „Lenart” za świąteczną strawę z gęsich wątróbek. W podkategorii duży producent - Zakłady Mięsne Olewnik-Bis sp. z o.o. za suchą krakowską z gęsiną ze Starej Wędzarni.
Podczas Gali rozdano także nagrody dla zwycięzców turnieju kulinarnego dla szkół gastronomicznych oraz nagrody w konkursach „3 potrawy z jednej gęsi” oraz „Sfilmuj swój przepis”.
Zwycięzcy Turnieju Kulinarnego dla szkół gastronomicznych:
-
Monika Strużyńska i Karol Bożykowski – Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu
-
Arkadiusz Rosiak i Wojciech Targański - Zespół szkół chemicznych im. Marii Skłodowskiej-Curie we Włocławku
-
Natalia Talaśka i Robert Kwiecień - Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Świeciu.
Pierwsze miejsce w konkursie dla pasjonatów gotowania „3 potrawy z 1 gęsi” zdobyła Joanna Jakubiuk za następujące przepisy na 3 potrawy z 1 gęsi:
-
Rolada z gęsi z gruszką, rozmarynem i pigwówką
-
Smarowidło z gęsich udek z żubrówką
-
Rosół z pieczonej gęsi z pierożkami z wędzoną śliwką
Nagrodą w konkursie jest sfinansowanie wyjazdu (pokrycie kosztów transportu, trzech noclegów, całodziennego wyżywienia) do Tours, we Francji, miasta związanego ze św. Marcinem i gęsiną.
Czytaj dalej na następnej stronie...
źródło: Gospodarz.pl/Wojciech Zaguła, foto:
Gospodarz.pl