Dnia 12 lutego 2014 roku w Centrali Banku BGŻ
przy ul. Kasprzaka w Warszawie odbyła się konferencja Banku BGŻ. Głównym tematem tego wydarzenia była kwestia zwiększenia efektywności firm przetwórstwa rolno-spożywczego oraz analiza Afryki, jako kierunku w eksporcie.
Po szczegółowym omówieniu tematu efektywności przez dyrektora Winka, przyszedł czas na prelekcję Bartosza Urbaniaka – Dyrektora Zarządzającego ds. Agrobiznesu Banku BGŻ. W swojej krótkiej, ale wyczerpującej temat wypowiedzi przedstawił on wyzwania dla sektora rolno-spożywczego z jakimi branża borykała się kiedyś oraz te, na które mają ważny wpływ obecnie. Według eksperta, łańcuch dostaw żywności kształtuje się pod presją wysokich i zmiennych cen, rosnącej współzależności, marży w sektorze przetwórczym oraz bogacenia się społeczeństwa.
Ważnym punktem wczorajszej konferencji była kwestia Afryki jako nowego kierunku eksportu artykułów rolno-spożywczych. Dysksuję na ten temat rozpoczęła dr Joanna Karpińska-Klukowska ekspertka w Departamencie Analiz Makroekonomicznych i Sektorowych Banku BGŻ. Do głównych czynników decydujących o dużym zainteresowaniu Afryką, specjalistka zaliczyła przemiany, jakie miały miejsce w ostatnich latach, a także spory potencjał rozwojowy i rosnące tempo wzrostu gospodarczego PKB w krajach Afryki. Jak zaznaczyła Karpińska-Klukowska, duże znaczenie ma także dynamiczny wzrost populacji zdeterminowany przez przyrost popytu na żywność oraz postępująca urbanizacja stymulująca rozwój rynku żywności. Zainteresowani uzyskali również informacje dotyczące widocznej poprawy bilansu handlowego Polski w wyniku wzrostu krajowego eksportu na ten kontynent.
Temat eksportu żywności na rynek afrykański podjęła też kolejna prelegentka – Kinga Szafrankowska, Radca Ministra Gospodarki i Doradca ds. Projektów Strategicznych. Podczas swojej wypowiedzi podkreśliła znaczenie Afryki, jako kraju rozwijającego się dynamicznie w dobie światowego kryzysu. Na podstawie opracowanego Programu Ministerstwa Gospodarski „Go Africa”, ekspertka wskazała atuty, cele oraz instrumenty projektu zmierzające do wzbogacenia się krajów afrykańskich w perspektywie kolejnych 10-15 lat. Według Szafrankowskiej, duży wpływ odegra wydobycie ropy naftowej i gazu, które przyczynią się do otwarcia rynków konsumenckich, a co za tym idzie - szerszych możliwości dla polskich producentów.
Zaraz po Szafrankowskiej, Wojciech Karłowicz przekazał głos Agnieszce Rembisz – Dyrektorce Biura Współpracy Międzynarodowej Agencji Rynku Rolnego, która przedstawiła „branżowy program promocji polskich specjalności żywnościowych”. Z prelekcji tej można było dowiedzieć się jakie instrumenty wpływają na promocję polskich produktów rolno-spożywczych.
Jednym z ostatnich punktów programu wczorajszej konferencji Banku BGŻ był panel dyskusyjny prowadzony z udziałem zaproszonych gości: Alana Melkumiana - Prezesa Zarządu Mlekoma Sp. z o.o., Waldemara Połuchy - Dyrektora ds. Ekonomiczno-Finansowych Indykpol S.A. oraz Marka Moczulskiego - Przewodniczącego Rady Nadzorczej Bakalland S.A. Dyskusja odbyła się przy udziale Dariusza Winka – Głównego Ekonomisty Banku BGŻ, jako moderatora.
Konferencja Banku BGŻ przy honorowym patronacie Ministerstwa Gospodarki została podsumowana i zakończona przez Monikę Nachyłę – Wiceprezes Zarządu Banku BGŻ.
Wszysycy zainteresowani konferencją mogli ją śledzić na żywo na Portalu Gospodarz.pl. Dziękujemy, że byliście z nami i już teraz zapraszamy do oglądania kolejnych naszych relacji.
źródło: Gospodarz.pl, foto:
Gospodarz.pl