Dnia 12 lutego 2014 roku w Centrali Banku BGŻ
przy ul. Kasprzaka w Warszawie odbyła się konferencja Banku BGŻ. Głównym tematem tego wydarzenia była kwestia zwiększenia efektywności firm przetwórstwa rolno-spożywczego oraz analiza Afryki, jako kierunku w eksporcie.
Konferencja Banku BGŻ odbyła się w ramach cyklu spotkań, których celem jest umożliwienie merytorycznej dyskusji środowisk biznesowych oraz ekspertów branży Agro. Opisywane wydarzenie stanowiło także okazję do debaty na najbardziej aktualne tematy dotyczące efektywności firm z sektora rolno-spożywczego oraz ich polityki proeksportowej. Patronat nad seminarium objęło Ministerstwo Gospodarki
– Patrząc w przyszłość, można przypuszczać, że choć rynek unijny pozostanie kluczowym kierunkiem ekspansji zagranicznej polskich firm z branży spożywczej, to jednak nie jest on tym najbardziej perspektywicznym. Konieczne będzie poszukiwanie nowych pozaeuropejskich odbiorców, w tym na nadal niedocenianym kontynencie jakim jest Afryka. Dlatego poprzez naszą konferencję wpisujemy się w inicjatywę Ministerstwa Gospodarki jaką jest program „Go Africa” – powiedział Dariusz Winek, główny ekonomista Banku BGŻ, dyrektor Departamentu Analiz Makroekonomicznych i Sektorowych.
W wydarzeniu wzięło udział prawie stu przedsiębiorców z województwa mazowieckiego, łódzkiego oraz warmińsko-mazurskiego.
Nad przebiegiem seminarium czuwał Wojciech Karłowicz – Dyrektor Centrum Biznesowego Dużych Przedsiębiorstw, który otwarcie konferencji powierzył Wiceprezesowi Zarządu Banku BGŻ - Dariuszowi Odziobie.
Zaraz po nim głos zabrał Główny Ekonomista Banku BGŻ, Dyrektor Departamentu Analiz Makroekonomicznych i Sektorowych – Dariusz Winek. Podczas swojego wystąpienia ekspert w dziedzinie analiz podjął przewodni temat spotkania, omawiając sposoby zwiększenia efektywności firm przetwórstwa rolno-spożywczego. Przybyli goście oraz wszyscy uczestnicy relacji na żywo uzyskali odpowiedzi na najbardziej nurtujące ich pytania w tym zakresie. Szczegółowo zostały przeanalizowane informacje statystyczne oraz wskazane na rynku dominujące tendencje. Zdaniem eksperta, efektywność sektora rolno-spożywczego jest zbliżona do wyników uzyskiwanych w przemyśle ogółem. Natomiast konsolidacja firm z sektora rolno-spożywczego może przyczyniać się do lepszego wykorzystywania efektów. Wzrost efektywności zależy natomiast od różnego rodzaju działań inwestycyjnych oraz wzrostu wydajności.
Czytaj dalej na następnej stronie...
źródło: Gospodarz.pl, foto:
Gospodarz.pl