Polskie Drobiarstwo – wczoraj, dziś i jutro. Główna Konferencja Roku 25-lecia KRD-IG

W piątek, 3 czerwca 2016 r. w Warszawie odbyła się Główna Konferencja Roku 25-lecia Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej pt. „Polskie drobiarstwo – wczoraj, dziś i jutro”. Podczas spotkania prelegenci omówili najważniejsze wydarzenia związane z sektorem. Dyskutowali m.in. o rozwoju branży na świecie, a także jakości i bezpieczeństwie mięsa oraz produktów drobiowych.

Polskie Drobiarstwo – wczoraj, dziś i jutro. Główna Konferencja Roku 25-lecia KRD-IG
Promocja mięsa drobiowego

Prezes Agencji Rynku Rolnego Łukasz Hołubowski zwrócił uwagę na istotę działań promocyjnych prowadzonych obecnie na rynku rolno-spożywczym - Nasza żywność jest z każdym rokiem chętniej wybierana przez odbiorców na całym świecie. Jesteśmy liderem w wielu obszarach. Najwyższy czas, aby zebrać te wartości i skupić się w większym stopniu na budowie rozpoznawalnej marki polskich produktów. Wówczas wybór będzie bazował na trwałym wizerunku funkcjonującym wśród społeczeństw podobnie, jak ma to miejsce w przypadku żywności z Francji, czy Włoch.
 
W 2016 roku Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza obchodzi jubileusz 25-lecia działalności. W ramach obchodów jubileuszu zaplanowano serię spotkań odnoszących się swoją tematyką do pełnego cyklu produkcji drobiarskiej „od pola do stołu. Podczas konferencji omawiane są najważniejsze osiągnięcia branży drobiarskiej oraz analizowane kluczowe aspekty łańcucha dostaw drobiu od momentu rozpoczęcia hodowli, aż po sprzedaż gotowych produktów. Eksperci i prelegenci dyskutują o kierunkach rozwoju i przyszłości sektora, zarówno w Polsce jak i na świecie.
 
Pierwsze spotkanie w formie Konferencj i Uroczystej Gali inaugurującej Rok 25-lecia pt. „Polski sektor drobiarski w obliczu globalnych wyzwań” odbyło się w dniach 6 – 7 kwietnia 2016 r. w Poznaniu. Wydarzenie skierowane zostało do uczestników łańcucha dostaw związanych z produkcją żywca drobiowego oraz do podmiotów wspierających. Ostatnie Seminarium wraz z Galą, wieńczące Rok 25-lecia zaplanowano na IV kwartał 2016 r. Tematyka tej konferencji obejmie procesy związane z produkcją i dystrybucją mięsa drobiowego i jego przetworów.
 
Na dzisiejszej konferencji obecni byli Redaktorzy Portalu Gospodarz.pl. Naszą pracę uchwycił Witold Katner




Tagi:
źródło: