Po debacie otwierającej odbyły się dwie sesje paneli tematycznych. Pierwsza z nich została podzielona na dyskucje o tematyce: „Rolnictwo i obszary wiejskie na Mazowszu” (podczas której głos zabrali: Krzysztof Mościcki dyrektor Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, Andrzej Gross – prezes ARiMR, Roman Lusawa – przedstawiciel mazowieckiego ODR i Piotr Zieliński – ze Związku Sadowników RP), „Eksport i promocja polskiej żywności" (Agnieszka Rembisz – dyrektor Biura Współpracy Międzynarodowej ARR, Waldemar Broś – prezes Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich”, Wiesław Różański – prezes UPEMI, Barbara Groele – z KUPS i Krzysztof Przybył – prezes Fundacji Polskiego Godła Promocyjnego Teraz Polska) oraz „Potęga Polskiego Rolnictwa” (prof. nadzw. dr hab. inż. Zbyszek Zbytek – Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych”, dr Lesław Janowicz – Polski Związek Producentów Roślin Zbożowych i Danuta Trzmielewska – z SGB Bank).
Z kolei podczas drugiego panelu poruszono tematy dotyczące: „Jakości i bezpieczeństwa żywności” (wystąpili: Jerzy Wierzbicki – przewodniczący Grupy Roboczej Promocja Copa Cogeca, Arkadiusz Kapliński – Polski Związek Pszczelarzy, Jolanta Ciechomska – koordynator QAFP, Maciej Bartoń – Polska Ekologia i Hanna Gilicińska-Cieślak – Główny Specjalista Departametu Produktów Bankowych, SGB Bank) oraz „Polski rolnik – nowoczesny biznesman i manager” (wystąpili: Wiktor Szmulewicz – prezes KRIR, Dariusz Szydełko – Polski Instytut Rolnictwa, Leszek Gałecki – dyrektor Departamentu Produktów Bankowych, SGB Bank).
Zarówno w czasie debaty jak i w przerwach między panelami dyskusyjnymi można było skosztować polskich wyrobów mięsnych, które zostały oznaczone znakiem Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP. Kongres był także okazją do degustacji produktów Browaru Jabłonowo oraz przetworów mleczarskich i krajowych owoców.
Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z galerią zdjęć z Polskiego Konkgresu Rolnictwa 2014 w Warszawie, którą tradycyjnie znajdziecie poniżej.