| Autor: redakcja6

Polagra Food okiem MRiRW

Tegoroczne targi Polagra Food, Polagra Gastro, Polagra Tech, Invest Hotel, Pakfood oraz Smaki Regionów przechodzą do historii. W bieżącym roku cieszyły się sporym zainteresowaniem, gdyż odwiedziła je rekordowa liczba zwiedzających. Targi Smaki Regionów, które promowały polska, tradycyjną i certyfikowaną żywność odwiedziło 25 tysięcy zwiedzających. Z kolei na Polagrę Food oraz pozostałe towarzyszące jej imprezy przybyło blisko 50 tysięcy osób – informuje MRiRW.

Polagra Food okiem MRiRW

Ministrowie z zadowoleniem podkreślili zakończenie negocjacji dotyczących Umowy Stowarzyszeniowej UE-Ukraina, której integralną częścią jest Umowa o Pogłębionej Strefie Wolnego Handlu (DCFTA) i wyrazili nadzieję na jej podpisanie podczas Szczytu Partnerstwa Wschodniego w Wilnie w listopadzie 2013 r.

Tego samego dnia z Ołeksandrem Seniem spotkał się także minister Stanisław Kalemba. Szef polskiego resortu rolnictwa z zadowoleniem podkreślił rosnące z roku na rok wzajemne obroty handlowe produktami rolno-spożywczymi. Zwrócił uwagę na występujący obecnie problem afrykańskiego pomoru świń i przekazał, że kwestia przeciwdziałania rozprzestrzenianiu się tej choroby była też omówiona na posiedzeniu Ministrów Rolnictwa i Rybołówstwa krajów UE-28 w dniu 23 września br. w Brukseli. Obecny na spotkaniu główny lekarz weterynarii Janusz Związek, poinformował o zaawansowaniu prac nad projektem umowy dotyczącej realizacji programu zwalczania wścieklizny na terytorium Ukrainy w 2014 roku, który będzie kontynuacją programu zwalczania tej choroby, prowadzonego już od dwóch lat.

Delegacje Czech i Ukrainy zapoznały się z ofertą Międzynarodowych Targach Wyrobów Spożywczych. Próbowały także tradycyjnych, polskich specjałów.

Podczas Polagra-Food, już po raz 19-ty z rzędu Forum Rzeźnictwa, Wędliniarstwa i Kuchmistrzostwa, organizowanego przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy przy współudziale Związku Rzemiosła Polskiego jest konkurs, promujący jakość wyrobów wędliniarskich. Odbywa się on pod patronatem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Minister Kalemba uczestniczył w uroczystej gali wręczania nagród laureatom.

Polskie wędliny i wyroby mięsne nie mają sobie równych na całym świecie. Mają one najwyższą jakość, a także niepowtarzalny smak i aromat – podkreślił minister Kalemba.

Na targach każdy mógł znaleźć interesujące produkty i ciekawe, czasami zaskakujące smaki. Mistrzowie kuchni zachwycili swoim pomysłem na comber z sarny w towarzystwie gorzkiej czekolady i kaszy jaglanej, który zdobył w tym roku Kulinarny Puchar Polski. Trofeum to przyznawane jest w uznawanym za najważniejszy i najbardziej prestiżowy konkurs w polskiej gastronomii. W tym roku odbywał się on pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Następna edycja Targów Polagra Food i imprez towarzyszących odbędzie się we wrześniu 2014 roku.



Tagi:
źródło: