W ramach Pikniku LIR przygotowała wiele atrakcji dla dzieci i dorosłych, natomiast głównym celem imprezy była promocja i zachęcanie uczestników do spożywania polskiej wołowiny, która jest niedoceniona przez konsumentów, mimo swoich walorów odżywczych i smakowych. Dlatego podczas Pikniku Wołowego w Witnicy można było spróbować wielu różnych potraw na bazie mięsa wołowego między innymi zrazy, pieczenie, rolady, flaki, wędliny itp. Organizatorzy chętnie dzielili się wiedzą o walorach wołowiny, informacje te można było również zobaczyć na prezentacji, która była odtwarzana podczas imprezy.
Dzieci mogły wziąć udział w konkurencjach plastycznych i sprawnościowych, a także w zgadywankach i wygrać nagrody. Zabawiał je clown, puszczając bańki i robiąc figurki z balonów. Największym zainteresowaniem cieszyło się rysowanie i kolorowanie, ale dzieci lepiły również z masy solnej i wykonywały naszyjniki z makaronu.
Dorośli mieli również możliwość zdobycia atrakcyjnych nagród w konkurencjach przygotowanych specjalnie dla nich. Jedną z nich było przygotowanie dania z wołowiny pod nazwą „Danie z wołowiny dobrej gospodyni” i zaprezentowaniu jej podczas Pikniku. Potrawy oceniało jury pod względem smakowym, estetycznym, jak również łatwości jej przygotowania. Wygrało KGW Mościczki, które otrzymało nagrodę w postaci maszynki do mięsa.
W konkurencji sprawnościowej „Balonowe bitki wołowe” startowały panie, które miały za zadanie zbić balony za pomocą tłuczka do mięsa. Zwyciężczyni otrzymała żelazko, pozostałe panie nagrody pocieszenia. Dużo emocji wzbudził konkurs wiedzy, w którym uczestnicy musieli wykazać się znajomością elementów kulinarnych tuszy wołowej. Ta konkurencja okazała się trudna. Zwycięzca, w tym przypadku również zwyciężczyni, otrzymała mikser.
Imprezę umilała muzyka na żywo ze sceny. Mogliśmy wysłuchać występy zespołów śpiewaczych tj. CANTO, CANTORES i NOWINIANKI.