W dniu wczorajszym, 28 maja br. minister Marek Sawicki wygłosił w Akademii Obrony Narodowej wykład „Bezpieczeństwo żywnościowe Polski”. Minister podkreślił, że obecnie temat ten to nie tylko bezpieczeństwo ilościowe, lecz także jakościowe.
Marek Sawicki zauważył, że integralną częścią bezpieczeństwa żywnościowego jest bezpieczeństwo żywności. Jest ono jednocześnie istotnym czynnikiem pozwalającym osiągnąć bezpieczeństwo żywnościowe.
– Konsumenci chcą, aby żywność była bezpieczna i spełniała ich oczekiwania smakowe. Jednocześnie chcą, aby żywność była relatywnie tania, a stosunek jej jakości do ceny był korzystny. Spełnienie tych wymagań stanowi duże wyzwanie dla rolników – powiedział minister.
Szef resortu rolnictwa zauważył, że konsumenci w coraz większym stopniu zwracają uwagę na wkład rolnictwa w dostarczanie dóbr publicznych. Będąca głównym użytkownikiem gruntów produkcja rolna jest kluczowym czynnikiem wpływającym na rozwój terytorialny regionów, krajobrazów i cennych ze środowiskowego punktu widzenia obszarów.
– Dzisiaj polityka żywnościowa napotyka na sprzeczność między dążeniem do bezpieczeństwa żywnościowego, a dążeniem do bezpiecznej żywności. Bezpieczeństwo żywnościowe można osiągnąć poprzez uprzemysłowienie rolnictwa i intensyfikację produkcji, co z kolei może prowadzić do obniżenia zdrowotnej jakości żywności – powiedział minister i dodał, że w obliczu tego typu wyzwań staje dziś cały świat. W Unii Europejskiej państwa członkowskie starają się przeciwdziałać takim zagrożeniom między innymi przy użyciu mechanizmów Wspólnej Polityki Rolnej.
Rozporządzenia UE ustanawiają jedne z najsurowszych na świecie wymogów w zakresie produkcji podstawowej w odniesieniu do bezpieczeństwa, higieny, tożsamości i składu produktów, troski o środowisko, o zdrowie roślin i zwierząt i dobrostan zwierząt.
– Po pięćdziesięciu latach funkcjonowania można stwierdzić, że polityka ta doprowadziła do wzrostu wydajności, przyczyniła się do podniesienia poziomu życia ludności obszarów wiejskich, zagwarantowała bezpieczeństwo dostaw i zapewniła konsumentom rozsądne ceny żywności, spełniając tym samym główne cele stawiane w Traktacie Rzymskim – zaznaczył Marek Sawicki.
Wśród kolejnych wyzwań współczesności minister rolnictwa wymienił rosnącą liczbę ludności na świecie oraz z jednej strony głód, z drugiej zaś niewłaściwe zachowania konsumenckie, w wyniku których marnuje się duża ilość żywności.
Marek Sawicki podkreślił, że żywność od zawsze była swoistą bronią w walce o zabezpieczenie kraju. Bezpieczeństwo żywnościowe oznaczało samowystarczalność.
Dziś realizacja takich działań jak: transfer wiedzy i działalność informacyjna, usługi doradcze z zakresu zarządzania gospodarstwem rolnym, systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych oraz inwestycje – mają bezpośrednio przyczynić się do zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego kraju w perspektywie długoterminowej.
źródło: Gospodarz.pl/MRiRW, foto:
MRiRW