| Autor: redakcja6

Konferencja „Zapewnienie bezpieczeństwa mleka i produktów mlecznych w dobie globalizacji handlu i zmiennych warunków produkcji"

W dniach 6-7 listopada 2013 r. Polska Izba Mleka, po raz kolejny organizuje konferencję szkoleniową pn.: „Zapewnienie bezpieczeństwa mleka i produktów mlecznych w dobie globalizacji handlu i zmiennych warunków produkcji”.

Konferencja „Zapewnienie bezpieczeństwa mleka i produktów mlecznych w dobie globalizacji handlu i zmiennych warunków produkcji
DZIEŃ I – 6 listopada 

11.00 – 11.15  Oficjalne otwarcie konferencji

11.15– 13.30 Wytyczne GLW dla zakładów mleczarskich dotyczących zapewnienia zgodności z wymaganiami RU i UC. Przepisy UC regulujące wymagania oraz procedury importu. Dr Iwona Zawinowska, Biuro Bezpieczeństwa Żywności Pochodzenia Zwierzęcego Głównego Inspektoratu Weterynarii 

13.30-14.30 PRZERWA OBIADOWA 

14.30 – 15.15 PANEL DYSKUSYJNY: 
Wymagania eksportowe dla mleka i produktów mlecznych przy wywozie na rynek Państw Członkowskich UC w obliczu zbliżającej się kontroli – aspekty praktyczne. 

15.15 – 15.30 PRZERWA KAWOWA 

15.30 – 17.00 Zasady prowadzenia eksportu do państw trzecich - przepisy, wytyczne i instrukcje GLW. Wymagania importowe wybranych państw trzecich, zaawansowanie procesu uzgodnień. Dr Marcin Kozłowski, Dyrektor Biura Bezpieczeństwa Żywności Pochodzenia Zwierzęcego Głównego Inspektoratu Weterynarii 

17.00 - 18.00 Zarządzanie kryzysowe w systemie bezpieczeństwa mleka i produktów mlecznych. Gotowość i reagowanie na sytuacje kryzysowe. Dr Marcin Kozłowski 

19.00 KOLACJA 

DZIEŃ II – 7 listopada 

9.00 – 10.15 Wymagania weterynaryjne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego powstałych przy produkcji mleka i produktów mleczarskich nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi. Zasady stosowania pasz GMO w żywieniu bydła mlecznego. Dr Jacek Boruta, Dyrektor Biura Pasz, Farmacji i Utylizacji Główny Inspektorat Weterynarii 

10.15 – 11.45 Wymagania dla gospodarstw mlecznych przy produkcji mleka w świetle  wymagań UE i UC – podobieństwa i różnice. Kontrole zewnętrzne gospodarstw mlecznych. Dr Bogumiła Mikołajczak, Kujawsko-Pomorski Wojewódzki Lekarz Weterynarii w latach 2002-2013 

11.45 - 12.00 PRZERWA KAWOWA 

12.00 – 13.00 Różnice w przepisach UE i UC dotyczących znakowania ogólnego mleka i produktów mlecznych. Bożena Pławska, Departament Rynków Rolnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi 

13.00 – 14.00 Analiza zagrożeń, jako podstawa planowania i realizacji bezpiecznych wyrobów. Barbara Robak, B&J Kompleksowe Zarządzanie Jakością 

14.00 – 15.00 OBIAD I WYJAZD SZANOWNYCH GOŚCI


Tagi:
źródło: