Wydarzenie to odbyło się w 20 rocznicę powstania Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego i w całości zostało poświęcone wyłącznie rasom bydła mięsnego. Dzięki temu zwiedzający mieli niebywałą okazję do zobaczenia około 112 przedstawicieli takich ras jak: Angus czarny i czerwony, Belgijska Biało-Błękitna, Blonde d'aquitaine, Charolaise, Galloway, Hereford, Highland, czy też Limousine.
I Krajowa Wystawa Bydła Mięsnego - sobota
Całość imprezy poprzedziła Msza Święta, w trakcie której poświęcono Sztandar Związku. Zaraz po niej nastąpiło przejście uroczystego korowodu i oficjalne otwarcie wystawy. Istotnym punktem programu było przekazanie Sztandaru Prezesowi Zarządu Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego - Pawłowi Dakowskiemu oraz symboliczne przybicie gwoździ do sztandaru przez jego fundatorów. Warto nadmienić, iż wśród sponsorów znaleźli się nie tylko hodowcy, ale także przedstawiciele instytucji rządowych, m.in. poseł na sejm Stanisław Kalemba oraz wiceminister rolnictwa Zofia Szalczyk.
Na wystawie obecni byli również przewodniczący z zagranicznych związków branżowych z: Polski, Francji, Niemiec, Anglii, Litwy, Łotwy, Czech oraz Turcji.
W trakcie trwania eventu można było skosztować wyśmienitych dań z mięsa wołowego, a także spróbować swoich sił w konkursie, w którym należało na oko podać wagę prezentowanego zwierzęcia. Następnie było ono ważone na oczach wszystkich widzów. Zwycięzca konkursu pomylił się w swojej ocenie jedynie o 2 kilogramy.
Pod koniec dnia odbyło się seminarium z zakresu hodowli bydła ras mięsnych połączone z dyskusją, po którym dokonano wręczenia dyplomów i pamiątek okolicznościowych dla zasłużonych hodowców i sędziów oceniających zwierząta. Wśród wyróżnionych znaleźli się goście z Francji.
Czytaj dalej na następnej stronie...