Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Ładowacz czołowy T241 – 1300/1600kg
2016-01-11 -
Nawóz Actipol DTPA Mn-10
2014-02-21 -
Filtr 110 l/min
2013-12-13 -
Wóz paszowy jednoślimakowy DAFAGRO T-REX
2020-03-13 -
PROKMAR DF 504 Ciągnik Komunalny 4WD
2014-01-23 -
Kosiarka spalinowa NAC S510V
2014-05-12
Festiwal Chlebów Świata
W dniach od 21 do 23 marca w Warszawie odbywał się Festiwal Chlebów Świata.
Celem imprezy jest promocja chleba, pokazania jego powszechności, a zarazem jego różnorodności. Festiwal składa się z dwóch segmentów. Pierwszy to prezentacja wypieków pieczywa według receptur kultywowanych w różnych częściach świata, a drugi to ekspozycja producentów pieczywa oraz związanych z piekarnictwem produktów.
– Chleb jemy codziennie. W polskiej tradycji jest on symbolem nie tylko żywności, ale także dostatku i pomyślności. Dziś, każdy może się przekonać ile pracy i wysiłku wymaga jego wytworzenie, a przecież często jest on marnowany. Na świecie prawie miliard ludzi cierpi z powodu głodu. Wróćmy do tradycji poszanowania chleba i dbajmy o to by go nie brakowało w żadnym domu – powiedział minister Marek Sawicki zwiedzając festiwalowe stoiska.
Bogactwem smaków i zapachów zachwycał się także wicepremier Janusz Piechociński, który odwiedził festiwalowe stoiska i degustował różne gatunki pieczywa.
Nowością tegorocznej edycji są piekarnicze prezentacje, adresowane przede wszystkim do dzieci i młodzieży, realizowane co godzinę w formie zajęć lekcyjnych. Podczas festiwalu można poznać historię wypieku chleba nie tylko w Polsce, ale także w Chinach, Indonezji, czy Syrii. Można zobaczyć sposoby przygotowania: rogali świętomarcińskich, bio pieczywa, piady, pity, chlebów Indonezji, Palestyny, Serbii, Włoch i innych stron świata. Ciekawostką jest chleb kosmonautów.
Na stoiskach prezentowane są także inne, wysokiej jakości produkty żywnościowe. Są tu np. ciasta, sery krowie, kozie i owcze, sery dojrzewające, miody, pierzga, pyłek kwiatowy, przyprawy, zioła, bakalie, ekologiczne wędliny, a także powidła z buraków cukrowych.
Festiwal odbywał się pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Organizatorzy festiwalu to: Stowarzyszenie Polskich Mediów, Warszawska Izba Turystyki wraz z Zespołem Szkół nr 11 im. Władysława Grabskiego w Warszawie.